kotyogOK

A mesékből ki lehet nőni?

2021. március 03. - most.kotyogok

kotyogok_blog_hu_hangoskonyvek.jpg

Na, és a hangoskönyvekből?

Egymás után pakolgatom az aprótalpúak ruháit: piros nadrág, rózsaszín pulóver, fehér póló, sárga kalap. Miközben hajtogatom a száraz ruhákat, Lizi az elefántos keljfeljancsival veszekszik, hogy ugyan, feküdjön már le egy kicsit, amikor Nuskó hozza a mesekönyveit, hogy olvassak neki. Csak, hát nálunk is van egy rendszer, bizonyos időszakokban muszáj elvégeznem a házimunkát is, ilyenkor nincs mese, vagy kérem Nuskót, hogy segítsen, vagy jobb ötlettel rukkolok elő: hallgassunk hangoskönyvet!

Olvastatok (vagy éppen hallgattatok) már olyan mesét, amikor a nyúl fog ki a rókán? Nem? Na, én pont most hallgatom Rémusz bácsi meséit, Vázsonyi Endre feldolgozásából.

vzsonyi-endre-rmusz-bcsi-mesi_kotyogok_blog_hu.jpg

A történet egy bátor, furfangos nyúlról szól, aki lóvá teszi a rókát, amit Rémusz bácsi, egy öreg, néger csizmadia mesél egy amerikai kisfiúnak.

Csuja Imre jellegzetes, karakán hangja tölti be a nappalit, amikor elindítom a telefonomra letöltött hangoskönyvet, és egyszeriben elnémul a ház. Lizi és Nuskó is egyszerre néz felém, nekem pedig mosolyra húzódik a szám. Csuja Imre valósággal beleéli magát a történetbe, úgy érzem, valóban Rémusz bácsi deszkakunyhójában, azon a régi széken ücsörgök, miközben mellettem ül az amerikai kisfiú és mindketten a lábunkat lógázzuk. Látom magam előtt Rémusz bácsi szerszámait, drótkeretes pápaszemét, és a kis helység ütött-kopott berendezését. Hiszen ilyennek kell lennie egy mesének, nem igaz?

A két lányom pedig csak hallgatta és hallgatta és hallgatta a mesét, miközben jómagam is gyakran elkalandoztam a történeten. Izgultam a nyusziért, és izgultam a rókáért is :)

Szórakoztató útitárs?

A hangoskönyv az egyik legegyszerűbb lehetőséget nyújtja: akár kocsiban, akár főzés közben kellemeset a hasznossal is lehet ötvözni, hiszen miért ne hallgathatnánk könyvet? Na, és gyerekeknek szóló hangoskönyv? Az egyik legjobb megoldás, hiszen nem a tévé elé ültetjük őket, hanem például gyurmázás vagy festés közben is hallgathatunk érdekes meséket hősökről, kutyusról, rókákról, mende-mondákról. Már korábban is kifejtettem a véleményemet, hogy a hangoskönyv hallgatása multitasking képességeket is fejleszt, ráadásul az auditív típusú embereknél sokkal jobban megmaradnak ezek a mesék, vagy történetek, ha hallgatják.

A gyerekek körében igen közkedvelt Bartos Erika (Bogyó és Babóca), Michael Bond (Paddington kalandjai) vagy akár Lackfi János történetei.

Ifjúsági és gyermek irodalom témakörébe bekukkantva igazán lenyűgöző repertoárra leltem, hiszen a fél karomat odaadtam volna, ha Ernest Hemingway, Az öreg halász és a tenger című könyvét inkább hangoskönyvben hallgathattam volna végig.

De szerepel a készletben Karinthy Frigyes (Oh, micsoda emlékek merültek fel a Tanár úr kérem és más írások láttán), Gogol vagy Örkény István is. Sokáig legeltettem a szemem Antoine de Saint-Exupery - A kis herceg hangoskönyvén, hiszen nem egy szállóigévé vált mondata kúszott be a köztudatba: még az is ismeri a "Jól csak a szívével lát az ember […]" idézetet, aki sohasem olvasta. Most viszont itt a lehetőség hangoskönyvben is meghallgatni!

Éppen ebből kifolyólag pedig nem hagyhattam szó nélkül a Hangoskönyvek webshop tulajdonosát, Kovács Lászlót.

Kiket szeretnétek elsősorban megszólítani és honnan jött az ötlet, hogy hangoskönyvekkel akartok foglalkozni?

Szeretnénk megszólítani azokat, akik nyitottak erre a tőlünk nyugatabbra már most is nagyon népszerű formátumra. Én a kislányom kapcsán kerültem közelebb a hangoskönyvekhez, de azóta sok szakmai tartalmat is így fogyasztok. Korábban is foglalkoztunk könyvekkel, az Underground Könyvkiadóban is van érdekeltségünk, és amikor lehetőségünk nyílt az egyik első magyar hangoskönyves áruház felvásárlására, lecsaptunk a lehetőségre.

Látom, hogy nem csak gyerekkönyvek vannak a honlapon, hanem felnőtteknek szóló hangoskönyvek is. Akár Rejtő Jenő, akár Agatha Christie, a repertoárban bőven akad krimi, fantasy, történelmi vagy erotikus kategória. Melyik tekinthető a legfelkapottabb csoportnak?

Igen, Rejtő az egyik legnépszerűbb a kínálatunkban, ráadásul nagyszerű színészek (Rudolf Péter és Bodrogi Gyula) tolmácsolásában. Ezen kívül a meséket szeretik még nagyon a vásárlók. A top 5-ös listánk:

  1. Piszkos Fred, a kapitány
  2. Történelmi görbe tükör
  3. Vesztegzár a Grand Hotelben
  4. Sörgyári capriccio
  5. Az ötpettyes katica

Milyen céljaitok, terveitek vannak a jövőre nézve? Terveztek újításokat bevezetni, vagy egyéb dolgokkal bővíteni a gyűjteményeket?

Tavaly szeptemberben vettük át az áruházat, azóta rengeteg fejlesztés történt. Teljesen lecseréltük a technikai hátteret és nálunk jelent meg először a legnagyobb hangoskönyv kiadók letölthető formátumban elérhető könyvei is. Célunk, hogy minél több emberhez eljuttathassuk és népszerűsítsük a formátumot, ezzel hozzájárulva, hogy a kiadók továbbra is nagyszerű kiadványokat tudjanak kiadni.

Hangoskönyvek tárháza megtekinthető az alábbi honlapon: https://hangoskonyvek.hu/

Zárásként pedig a korábbi generáció számára is csak ennyit tudok feltenni: Rémusz bácsi meséi örökéletűek, igaz?

Legyen szép napotok!
Evelin

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a Megálló, ahol megpihenhetsz csoportunkhoz ITT

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr216448902
süti beállítások módosítása