Halloweenkor az emberek, hogy elüldözzék a szellemeket, sokszor rémisztő jelmezekbe bújnak. Töklámpást faragnak, ezáltal egész éjszaka világít nekik az útjuk során, miközben szomszédokhoz kopogtatnak "trick or treat" kiabálásokkal karöltve.
A trick or treat magyarra fordítására inkább a csokit vagy csalunk/csokit vagy csínyt elnevezést használjuk. A szomszédok pedig választhatnak, hogy csokival lepik meg a gyerekeket, vagy inkább fejet hajtanak egy-egy csíny erejéig.
Honnan ered a csokit vagy csalunk szokása?
Nagy valószínűséggel a XVI. században ír és skót bevándorlók vitték magukkal Amerikába, amikor a szegény gyerekek házról-házra jártak, énekeltek, táncoltak, amiért cserébe ételt, pénzt és bort kaptak a házigazdáktól.
Almahalászat, mint halloween szokás?
Régebben a lányok almahalászatra invitálták a számukra kinézett legényeket. Csakhogy, mielőtt bedobták az almákat egy vízzel telitöltött hordóba, a lányok titokban megjelölték az almájukat, és ha kifogta a fogaival a lány kiszemeltje, akkor a hiedelem szerint a jövő évben összeházasodtak.
Ha már az almánál tartunk, készítsünk mi is Halloweenra kísértetiesen jó édességeket!
Borzasztó pohárkrém, avagy csokoládé minden mennyiségben!
A pohárkrém egy igen közkedvelt és nagyon egyszerű édesség, amihez az alábbi alapanyagok szükségesek:
- 1 db csokoládés puding
- 500 ml tej
- 5 ek cukor
- 250 g mascarpone
- 250 g csokoládés keksz (díszítéshez, úgyis összezúzzuk)
A pudingot a leírás alapján elkészítjük, és amíg hűl, addig csokis kekszet zúzunk darabokra. (lezárható zacskóba öntjük, és sodrófával darabokra törjük). Ezután összekeverjük a kihűlt pudingot a mascarpone krémmel, majd jöhet a tálalás! Üvegpoharakba kanalazzuk a mascarponés csokoládé pudingot, felváltva a kekszmorzsával, majd a tetejét tetszés szerint díszítjük: babapiskótával (sírhelyként funkcionál), gumicukor gilisztával vagy félelmetes pókkal.
Isteni (vagy éppen pokoli - muhaha) svéd kávés-csokoládés torta halloween dekorációval
Az alábbi recept a kevésbé édes szájúaknak kedvez, nagyon kellemes ízek harmóniájával készül! Könnyed, találó és egyszerű recept!
- 20 dkg tejcsokoládé
- 20 dkg vaj
- 4 db tojás
- 1 dl jó erős eszpresszó kávé
- 20 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 tk vaníliás cukor
Az elkészítése pedig roppant egyszerű: a vajat és a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kávét. A tojásokat a vaníliás cukorral és a cukorral habosra verjük, majd a csokoládés krémet finoman hozzákeverjük, amíg egyneművé válik. Megsózzuk, 25 cm-es tortaformába öntjük, majd 180 fokon 45 percig sütjük.
Jöhet a díszítés! Az egész torta tetejét megszórtam darabokra zúzott csokoládés keksszel, majd marcipánból formáztam szellemeket, sírkövet és néhány csontot is, valamint gumicukor gilisztával és bogarakkal díszítettem!
Jó étvágyat hozzá!
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!
Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok
Vagy csatlakozz a csoportomhoz: Kortyolva kotyogjunk
Vagy keress instagramon: kotyog_ok
Legyen szép napotok! Evelin