kotyogOK

Ellenállhatatlan karamellás-almás pite

2021. december 01. - most.kotyogok

kotyogok_blog_hu-karamellas-pite-blog_1.png

Az ősz utolsó napjait búcsúztatva kiváló lehetőség egy ínycsiklandó pite elkészítése, kiváltképp a gyúrt tészta omlós alapjához véve édes vagy sós tölteléket! Jelen esetben pedig egy kissé savanykás almára esett a választásom, ami kiváló ízharmóniát kölcsönöz a karamell édes ízére ellensúlyozva. A tészta alapja a hűtőben tárolható a felhasználásig, így két gyerek mellett is könnyebben állok neki egy mennyei desszertnek.

Fogjunk hozzá!

Nuskó és Lizi pillanatok alatt a konyhában teremnek, ha épp dolgomat végezném, de nincs mit tenni, az alma egyik fele a lányoknál landolt, míg én a többit a pitébe próbáltam belecsempészni. De lássuk is a receptet!

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 4 g sütőpor
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 1 db karamellás pudingpor
  • 500 ml tej
  • 4-5 evőkanál cukor
  • ízlés szerint fahéj
  • 3 db alma
  • fél citrom leve

A tészta hozzávalóit nemes egyszerűséggel gyúrjuk össze (mielőtt neki fognánk, vegyük ki hamarabb a margarint a hűtőből, így könnyebb lesz vele dolgozni). A tésztából csípjünk le egy kis darabot, ami majd a tetejére fog kerülni. Mindkettőt csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe pihenni.

Ez idő alatt készítsük el a pudingot a megszokott módon, majd hideg vízben kevergetés mellett hűtsük ki.

kotyogok_blog_hu-karamellas-pite-blog_1.jpg

Az almákat pucoljuk meg, és a citromlével locsoljuk le, így nem fog annyira barnulni.

Miután kihűlt a puding, óvatosan keverjük bele az almákat, és szórjuk rá a fahéjat.

A pitét vegyük ki a hűtőből, majd a piteformát kenjük meg margarinnal (szilikonforma esetében ez elhagyható, én nem szoktam kenni). A tésztát nyújtsuk ki kör alakúra, és helyezzük a formába. Az alját szurkáljuk meg villával, és öntsük bele a tölteléket a piteformába.

kotyogok_blog_hu-karamellas-pite-blog_3.jpg

Gyújtsuk be a sütőt, kellően fel fog melegedni, mire elkészülünk a pite tetejével.

Két örökmozgó tökmag mellett a díszítésre kevésbé jut időm, de elférnek a pite tetején néhány szívecskék, vagy hullámok.

180 C fokon megsütöm a pitét kb. 30-35 perc alatt, kihűlés után pedig tálalom. Porcukorral lehintve (mások szerint) még finomabb, az én repertoáromból ez ki szokott maradni (szánom-bánom, nem szeretem a porcukorral megszórt süteményeket).

Jó étvágyat!

 

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet!

Legyen szép napod!
Evelin

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr4316769838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása