kotyogOK

Utazzunk online, avagy karácsonyi szokások a világ körül

2020. december 10. - most.kotyogok

kotyogok_karacsony_blog.jpgLassan elérkezik az év legszebb időszaka, a karácsony, és az azt megelőző ünnepi várakozás, készülődés. A karácsony mindenkinek mást és mást jelent: Magyarországon nem múlhat el az ünnep bejgli vagy halászlé nélkül.  De ahány ország, annyiféle szokás. Hogyan térnek el a karácsonyi szokások a különböző országokban?

Induljunk egy képzeletbeli világkörüli utazásra!

Hyvää Joulua vagyis Boldog karácsonyt!

Nem kezdődhet mással a karácsonyi utazásom, mint Finnországgal! Sok dologban hasonlít a magyar karácsony a finnre, azonban néhány eltéréssel számolni kell. Az egyik ilyen a karácsonyi éneklés. Nem csak az óvodákban, iskolákban, templomokban, hanem gyakorlatilag mindenhol énekelnek: munkahelyen, sörözőkben, teázókban, vagy csak úgy, a baráti társaságban.

Finnországban december 24-én fahéjas tejberizst szolgálnak fel reggeli gyanánt, amibe egy szem mazsolát elrejtenek. Aki megtalálja, a következő évben igen nagy szerencsére számíthat. Ezt követően szaunáznak egyet, vagyis jelképesen megtisztítják magukat a rossz dolgoktól.

Itt jó gyerekek laknak?

Az igazi Télapó hazájában nagyon egyszerűen, és kedvesen működik: Joulu Pukki, vagyis a Télapó egyenesen bekopog a házakba, és hangosan megkérdezi: itt jó gyerekek laknak? Azt hiszem, nem kell mondanom, hogy mindenhol csakis jó gyerekek laknak, akiknek átadhatja az ajándékokat.

Irány Olaszország!

Olaszország december nyolcadikán borul díszkivilágításba, ugyanis akkor a Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának napját ünneplik, ekkor díszítik fel a karácsonyfákat is, valamint a Betlehemet. Olaszországban óriási hagyománya van az igazi Betlehem készítésének, náluk adventi koszorú nincs.

kotyogok_karacsony.jpg

Tudtad, hogy…?

Olaszországban vízkeresztkor, vagyis január hatodikán hoz csak ajándékot a Mikulás helyett Befana, a jó boszorkány, aki a kéményen keresztül jut be a házakba, és a gyerekeknek szánt ajándékokat a kandallóra akasztott zoknikba rejti. Seprűnyélen közlekedik, a jó gyerekeknek gyümölcsöt, édességet, a rossz gyerekeknek szenet visz.

Befana legendája egy özvegy nőről szól, akinek nem volt gyermeke. A Jézushoz vezető úton a három bölcs útbaigazítást kért tőle, azonban Befana túlságosan is elfoglalt volt a takarítás miatt, ezért elküldte őket. Azonban ráébredt, hogy hibát követett el, így elindult megkeresni a kis Jézust. Még ma is keresi seprűjén utazva, repülés közben pedig ajándékokat osztogat a gyerekeknek.

A karácsony az olaszok számára december 25-ét jelenti, aznap jön a Babbo Natale, vagyis a Karácsonyapó.

kotyogok_blog_karacsony.jpg

Nem maradhat ki Belgium sem!

Tudtad, hogy a karácsonyfát Belgiumba már a Mikulás meghozza? Így gyakorlatilag december 6-án minden házban fényesen ragyog a csodálatos fa. A Mikulás aznap hozza a nagyobb ajándékokat, karácsonykor, december 25-én már csak kisebb meglepetéseket, apróságokat visznek.

Jöhet egy érdekesség? A belgák nem ismerik a karácsonyfatalpat, mindössze két deszkát ütnek a fa aljába egy hatalmas szöggel, és kész is!

Karácsonyfát banánfából?

Indiában a karácsony hivatalos ünnep (bár a teljes lakosság mindössze 3%-a keresztény), december 24-től tart egészen az új év kezdetéig.

Mi történik akkor, ha elfogy a karácsonyfa? Mangófát vagy banánfát díszítenek fel. A keresztények agyaglámpákat helyeznek el a kerítéseken, a háztetőkön, akárcsak a Diwali (Fény) fesztiválnál. Meggyújtják, imádkoznak, beszélgetnek mellette.

Végül mit jelent a karácsony?

Azt gondolom, a karácsony a szeretet és a béke ünnepe. Bár, nagyon szép lenne, ha ebben a rohanó világban erről év közben sem feledkeznénk meg és a család szerepe, a barátság, a segítségnyújtás, a tisztelet, a tisztesség és a szeretet végig kísérné egész életünket!

                                                                        ******

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a Megálló, ahol megpihenhetsz csoportunkhoz ITT

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr5716326362
süti beállítások módosítása