kotyogOK

Hogyan fejlődik a gyermekünk személyisége?

2021. november 17. - most.kotyogok

kotyogok_blog_hu-gyermek-fejlodes.jpg

Gyerekeink személyiségét, látásmódját, ízlését nagyban befolyásolja mindaz, ami körülveszi őket: játékok, eszközök, különböző tárgyak vagy bútorok.

Ahogy megtudtam, hogy anyai örömök elé nézek, az elsődleges szempont az volt, hogy gyerekünknek ízléses játékokat, inspiráló eszközöket vásároljunk, amit biztonságosan tud használni otthonunkban. Mindezek után pedig nagyon figyeltünk a játékvásárlás során, hogy fejlessze is a gyerekeinket, ne csak érdekes legyen a számára, vagy figyelemfelhívó!

És hogyan tudjuk fejleszteni a csemetéinket?

Minőségi játékok beszerzésével, hiszen egy gyermek mit csinál egész nap? Játszik! Pont ezért érdemes alaposan utána járni a játékoknak és azok hatékonyságának!

Természetesen a kreatív kézművesedést mindig szívügyemnek tekintettem, ebből kifolyólag előszeretettel alkalmazom a lányoknál! Nem csak a finommotorikus képességeiket fejlesztem, de a fantáziájukat is! A személyiségfejlődéséhez pedig hihetetlenül fontos a játék, hiszen ekkor fejlődik a testi (észlelés, érzékelés, egyensúly, szem-kéz koordináció), szociális és érzelmi (beszélgetés, önkifejezés, biztonságérzet) valamint a kognitív (tanulás, tapasztalatszerzés, gondolkodás probléma-megoldás,) készségei és képességei.  Mindezekből a megtapasztalt információból ismerik meg a világot, hiszen a figyelmük is arra irányul, ami felkelti az érdeklődésüket.

kotyogok_blog_hu-gyermek-fejlodes-jatek.jpg

Mire jó ez az egész?

A kiskorukban használt spontán figyelem alakul át a hosszú évek során tudatos figyelemmé, amit az iskolás éveik alatt tudnak kamatoztatni a tanulás során. Ez a tudatos figyelem már sokkal nagyobb erőfeszítést igényel a gyerekektől, mint a spontán figyelem, ebből fakadóan a játékokkal különböző módon ösztönözhetjük, irányíthatjuk őket.

Mi az elsődleges szempont?

Ne azt figyeljük, hogy mi, szülők mit szeretnénk venni a gyerekünknek! Felejtsük el! Arra figyeljünk, ami a gyereket érdekli! Rengeteg elkapott pillanatból tudok következtetni arra, hogy mi iránt érdeklődik a gyerekem. Erőltetni teljesen felesleges az általunk megfelelőnek ítélt játékot, én kifejezetten azokat a területeket kutatom, ami érdekes lehet a számára!

Hogyan tudok megfelelő játékot választani mindezek mellett a gyerekemnek?

Kezdő szülőként estem olyan hibába, hogy olvastam a lányomnak egy esti mesét, azonban semmilyen formában nem kötötte le. Csodálkoztam, hiszen napközben mindig hozta a mesekönyveket, és kérte, hogy olvassak neki. Nem volt nehéz rájönni ezek után, hogy az adott könyv egyáltalán nem keltette fel a figyelmét, számára még nehezen érthető volt, ugyanis az idősebb korosztály számára íródott, én pedig nem vettem figyelembe, hogy ilyen kicsi gyerekek esetében rengeteget számít 2-3 év!

Pont ugyanezen az elven tovább haladva érdemes a gyereknek korosztály szerint játékot választani. Mivel foglalkozik egy 1-2 éves gyerek, és mi érdekli a 4-5 éves korosztályt? Teljesen más elvek alapján választanak számukra szórakoztató eszközöket, hiszen az egyik számára igazán izgalmas a mozgó, színes játék, míg a néhány évvel idősebb társai már inkább a logikai, fejlesztő játékok iránt érdeklődnek, amilyen például a társas, kártyajáték, memóriajáték stb.

Miért? Miért? Miért?

Óvodáskorú lányom kedvenc kérdése, hiszen ez az időszak pont a tapasztalatszerzésről, a világ megértéséről szól. A számára válogatott játékok pedig pont ezeket segítik elő. Szerepjátékozás, hangszeren való tanulás, na és persze a kreatív feladatok sem elhanyagolhatók, pont ezen okokból kifolyólag imádok annyira alkotni a lányommal is! Felszabadul, kibeszéli magából, ha valami bántja, vagy kérdezősködik a világ után, közben pedig szárnyal a fantáziája! Hiszen mi másra volna szüksége egy óvodás gyereknek?

Jöhet egy kis meglepetés?

Karácsony közeledtével szeretnék kedveskedni nektek, kedves Olvasóim! Használjátok a lenti kupont, hogy kedvezményesen tudjatok vásárolni minőségi játékokat!

Kuponkód: BMT2021
Felhasználható: 2022. március 31.

kupon.png

Legyen szép napotok!

Evelin

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr7016757266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása