kotyogOK

Milyen játékot válasszunk kislányunknak?

2022. április 26. - most.kotyogok

child-4691210_1920.jpg

Szülőként óriási felelősséggel tartozunk gyerekeink iránt. Neveljük őket, mesélünk nekik, vigyázunk rájuk, játszunk velük. A gyerekek az eltérő fejlődési szakaszaikban különböző játékokkal játszanak, hiszen ezek a játékok különbözőképpen fejlesztik a szociális és kognitív képességeiket. És miért játszanak annyit a gyerekek? Hogy örömöt és tapasztalatot szerezzenek maguknak.

Anyaként pedig hamar rájöttem, hogy az egyik legjobb fejlesztő játék a szerepjáték. A többféle tárgyak bevonásával hamar egy-egy szerepbe élheti bele magát a gyermek: lehet tanár néni, eladó, óvónő, fodrász vagy orvos.

Mivel játszanak a kislányok?

Két kislány anyukájaként rendelkeztem egy alappal, hogyan és miképp érdemes játékokat vásárolni a gyerekeimnek, de mindig a korosztályuknak megfelelő játékokkal igyekeztem meghozni a kedvüket.

A gyerekek imádják utánozni a szüleiket: takarításnál, főzésnél hamar mindkét lányom a lábam körül sertepertélt. Így hát nem is volt kétségünk afelől, hogy az egyik nagjobb beruházásunk egy játékkonyha lesz. Igazi kedvenc a gyerekek körében, hiszen némelyik teljesen fel van szerelve különböző konyhai kiegészítőkkel: edényekkel, mikrohullámúval, tányérokkal, poharakkal. A szerepjátékokkal pedig a legkülönfélébb hétköznapi dolgokkal is megismerkedhetnek: egyszerű ételek, sütemények elkészítése, gyümölcsök megismerése, felvágása, helyes evőeszközök használata, vagy szülők bevonásával akár egy éttermi kiszolgálás, itt már csak a képzelet szabhat határt. A két lányom pedig egymás mellett, összedolgozva készítik el a kávét, teát nekem, vagy piknikezéshez szendvicset, süteményt pakolnak egy kosárba. Pont ettől izgalmas a játék! Ki tudja, hol kötünk ki a gyerekkel?

Ezek a játékok kifejezetten arra jók, hogy beindítsák a fantáziájukat, a logikájukat, felnőttként pedig óriási hasznuk lesz ebből! A különböző szerepekben a gyerekek megismerhetik a világot, a szabályokat, többféle helyzeteket, ezáltal pedig könnyebben megoldják a problémáikat is. A játékokon keresztül tudják feldolgozni az őket ért élményeket és ingereket. A szerepjátékkal pedig különböző szociális helyzetek (óvodai beszoktatás), traumák feldolgozása (kis kedvenc elvesztése) oldhatóak meg. A gyerekek magas értelmi és érzelmi intelligenciát sajátítanak el, valamint a kommunikációs készségük is fejlődik, hiszen a szerepjátékkal együttműködnek társaikkal, szülőkkel, ami az alkalmazkodóképességet és empátiát is elősegíti.

Igazi baba helyett játék baba?

A kislányok körében az egyik legkelendőbb játék a baba, nem véletlenül. A babák lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy leutánozhassák szüleiket: cumit raknak a szájukba, megetetik, átöltöztetik őket, vagy babakocsiba téve sétára is indulhatnak a gyerekek!

Imádtam figyelni, ahogy a nagyobbik lányom előszeretettel babázott, amikor megszületett a testvére. Ugyanúgy tisztába tette a játék babáját, megfürdette és ringatta, akárcsak én a kisebbik lányomat. Vallom, hogy a sok szerepjáték a babával elősegítette a két testvér jó kapcsolatát, testvérféltékenységnek nincs jele, egy teljesen egészséges rivalizálás található a lányok között, mégis a nagyobbik testvér sokszor segít és szeretettel bánik a húgával.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr6517816789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása