kotyogOK

Irány a tojásfestés!

2021. április 01. - most.kotyogok

tojasfestes-kotyogok_blog_hu.png

Festett piros tojások, kölni, szendvicsek, barka és locsolkodók. Gyerekkorom emlékei közé tartoznak, hiszen minden húsvét alkalmával vártuk a locsolkodókat, míg a család férfi tagjai pont locsolkodni mentek. Rengeteg ünnep, hagyomány tör felszínre, szimbólumok, jelképek sokasága kapcsolódik a húsvéthoz.

Miről is szól a húsvét?

Húsvétvasárnap, mint korábban említettem, a keresztények egyik legnagyobb ünnepének számít, amikor Krisztus feltámadt. Aznap az ételszentelés hagyománya is hozzátartozik az ünnephez, ugyanis ekkor a hívők báránnyal, kaláccsal, borral, sonkával, tojással megrakodott kosárral mentek a misére, hogy a pap megszentelje azokat. Húsvétvasárnap tilos volt bármilyen munka, így az asszonyok nem főztek, nem takarítottak, és az állatokat sem hajtották ki.

Húsvéthétfő viszont a locsolkodásról szólt, amikor a férfiak házról házra jártak, hogy a fiatal lányokat, nőket meglocsolhassák.  A víznek megtisztító, megújuló erőt kölcsönöztek, ami a mai napig fenn maradt, hiszen vidéken még napjainkban is kútvízzel locsolják a lányokat. A locsolásért cserébe a lányok piros tojást adtak, ami a szerelmet, az életet jelképezi.

Tojás szimbóluma: Az élet termékenységének, újjászületésének tekintik a tojást, mint legősibb jelképet. A keresztények számára a feltámadást is jelenti. A legenda szerint, amikor az asszonyok, nők a keresztre feszített Jézus előtt imádkoztak, annak vére a nők kosarába található tojásokra cseppent, elszínezve azokat.

Hogyan fessünk tojást?

Amíg Nuskó a három évével nem fog kalocsai mintákat rajzolni a tojásra, addig egy borzasztó egyszerű megoldást találtam ki. Kísérletezzünk!

kotyogok_blog_1.jpg

Elő a gumitojásokkal!

Hogy micsoda? Az első kísérlethez semmi másra nem lesz szükség, mint tojásra, ételszínezékre és ecetre. Érdemes lefekvés előtt megcsinálni a kísérletet, ugyanis a tojásoknak jó sokáig az ecetben kell pihenniük.

Kiválasztottunk három szép tojást, egy-egy üvegpoharat, amit megtöltöttem ecettel. Ebbe belecseppentettünk ételszínezéket, elkevertem, majd beletettük a tojásokat. Sok idő elteltével a tojások gumitojásokká változtak, jobban mondva az ecet elvarázsolta a tojás héját, hiszen a tojáshéjban kálcium-karbonát van, ami az ecetben oldódik. Gyakorlatilag feloldotta a tojás héját, így kapva egy gumis, ruganyos, színes tojást, amit a gyerek élvezettel nyomkod.

Jöhet a következő kísérlet?

Az anyaságnak vannak olyan szakaszai, amikor valóban kísérletezni kell a gyerekkel is. Nem mindig lehet felismerni, hogy mit szeretne, nem mindig tudja elmondani, hogy mire gondolt, vagy épp nem azt a szót használja rá, hanem egy általánosabbat. Mivel lassan Lizikém esetében is kezdődik elölről az egész procedúra, miszerint nem biztos, hogy egyből felismerem a kívánságát, kérését, ezért gondoltam egyet, ne essek ki a szerepből, most másfajta kísérletet hoztam:

Hogyan legyen szép, különleges festett tojásunk?

koromlakkos-tojasfestes-kotyogok_blog_hu.png

Mártsuk őket körömlakkba! Egy magas falú tálba vizet tettem, belecsöppentettem két-három különböző színű körömlakkot, majd a tojásokat megforgattam benne. Baromi egyszerű, mégis szép, látványos végeredményt kaptunk, a gyereket pedig levettem a lábáról.

Hát, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádok kísérletezni! Hiszen miről másról is szólhatna az anyaság? Cseppnyi őrültség, csipetnyi kreativitás, temérdek nevetés és gyerekkacaj! Erről! Pontosan errről szól az anyaság!

Legyen szép napotok!
Evelin

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a csoportomhoz: Kortyolva kotyogjunk anyukák közt

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr9916485214
süti beállítások módosítása