kotyogOK

Van egy vár a Tenkes alján, amit látni kell…

2021. augusztus 25. - most.kotyogok

siklosi-var-kotyogok_blog_hu.png

Van egy vár a Tenkes alján, amit látni kell.
Itt velünk él a történelem, csodálatos hely.
1270 óta állnak itt a falak,
a Soklyósiak építették a Tenkes hegy alatt.
A várat, amit elfoglalt a Tenkes kapitánya,
gyere el és meglátod, hogy sehol nincsen párja.

És valóban nincsen párja! Magyarország bővelkedik páratlan kilátásban, mesés hegyekben, dombokban, csodás folyókkal, tavakkal, és a "magyar tengerrel"! És milyen történelme van! Csupa hősökről szóló, hű bajtársakkal harcoló katonákról, vitézekről zeng a történelmünk ódákat, meséket!

Ez a vár a magyaroké, közös tulajdonunk…

A Villányi-hegység déli lábánál elterülő siklósi vár történelme pedig rengeteg izgalmat tartogat, káprázatos falai oltalmazóan ölelik körül a palotaszárnyakat mind a mai napig, ami igazi kincs, hiszen teljes épségében pompázik! A történelme pedig 1294-ig nyúlik vissza, amikor is először említették, mint a Kán nemzetség Gyula nádor leszármazottai. Azonban a siklósi család szembefordult Luxemburgi Zsigmond királlyal 1387-ben, emiatt várbirtokukat elkobozta a király, és csak hossza egyezkedés után került vissza uralkodói méltóságba.

20210803_120426.jpg

A siklósi vár Magyarország egyik legépebb vára, éppen ezért érdemes megtekinteni, ha arra visz az utunk. A mi utunk pedig arra vitt a nyáron, és amit ott találtunk: lélegzetelállító volt!

Ahogy végigsétáltunk a várkastély kapuján, a várudvarba érkeztünk. Innen pedig a térkép alapján lehetett választani: mit is nézzünk meg? Várbörtön legyen az első, vagy illatszertárba nézelődjünk? Sétáljunk Kanizsai Dorottya rózsakertjében? (sajnos ott jártunkkor épp le volt zárva felújítási munkálatok miatt) Öltsünk ruhát a szabóságban, hogy egy pillanatra visszasuhanjunk csodás történelmünkbe? És ha megéheztünk? Irány az udvari sütöde, isteni fahéjas csigák és sajtos pogácsák vártak bennünket! A gyerekek számára pedig külön játszóház is készült Játékország névvel. Az első emeleten pedig kedvünkre találhatunk kiállításokat: lovagi kiállítás, világháborús kiállítás, lovagterem, vetítőterem, időszaki kiállítás (látogatásunkkor modern festészeti kincseket tekinthettünk meg). Akadálymentes, kutyabarát intézmény!

siklosi-var-tenkes-kapitany-kotyogok_blog_hu.png

A várteraszról csodás látvány terül elénk, miközben a várkávézóból kikért frissítőnket kortyolgatjuk. Érdemes kimerészkedni a spanyolbástyára is, egyszerűen mesés, ahogy a lábunk előtt hever egy város, a gyönyörű természet!

Különleges vár, különleges történelemmel! Családosoknak mindenképp ajánlom, bár a várbörtön és a kínzóeszközök alaposan szemléltették a fogvatartottak mindennapjait, és érdekesség (vagy épp nem), hogy már akkor is megkülönböztetésben részesültek a "nemesebb" rabok, már akkor is előkertült a kasztok közötti különbségtétel annak ellenére is, hogy bűnösök voltak, büntetésüket töltötték. Hiszen egy gazdag nemesnek miért jár különb bánásmód, ha ugyanúgy ölt, mint egy szegényebb ember?

Felkeltette a kíváncsiságod? Tekintsd meg ezt a fantasztikus videót is:

 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a csoportomhoz: Kortyolva kotyogjunk

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr4516669400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása