kotyogOK

Mennyit olvasnak a felnőttek?

2021. december 07. - most.kotyogok

kotyogok_blog_hu-olvasas-konyvek.jpg

Siralmas felmérés a magyar nép olvasási szokásairól…

Hol is hagytuk abba? Hogy kevés gyerek olvas? És mi van a felnőttekkel? Mi vajon jobb példát mutatunk? Többet olvasunk?

Elkeseredtem a statisztikák olvasása során, ugyanis a felnőttek körében is ugyanaz a tendencia: évről évre csökken az olvasók aránya. 2005-ben a felnőttek 25%-a olvasott rendszeresen, míg 2020-ban ez a szám mit gondoltok, mennyi lett?

13%...

Na és milyenek voltak a könyvvásárlási szokások?

A felmérés szerint 2020-ban a magyar lakosság (felnőttek) 1%-a vásárol havi rendszerességgel könyvet! De folytatva a sort: 7%-a legalább negyedévente, 9%-a legalább félévente és a lakosság 25%-as évente néhány alkalommal vesz könyvet.

További érdekességek?

Milyen érdekes, hogy a felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 97%-a nyomtatott könyvet, 29%-a e-könyvet, 8%-a pedig hangoskönyvet vásárolt, de a két legnépszerűbb műfaj messzemenően a szépirodalom és a szórakoztató irodalom volt!

Ezek alapján én azért szomorú vagyok…

kotyogok_blog_hu-olvasas_1.jpg

Hogy mutatunk példát a gyerekeinknek? Mit látnak tőlünk a lányaink, fiaink? Hogy szerettessük meg a gyerekeinkkel az olvasást, ha ilyen siralmas adatok jönnek velünk szembe?

Mi a feladatunk? Olvassunk a gyerekeinknek!

Tudtad, hogy…

Az olvasás amellett, hogy szórakoztat és biztonságot nyújt, rengeteg hasznos "funkciója" is van. Amellett, hogy fejleszti a memóriát, és javítja a koncentrációt, amellett a szókincs rohamtempóban megugrik, és kiváló társalkodóvá válsz általa, ha szofisztikáltan fejezed ki magad!

Kezdjünk egy olyan lehetőséggel, ami kedvre ösztökéli a gyermekedet!

Hallgassatok hangoskönyveket! Én a lányoknak minden héten kapcsolok valamilyen hangoskönyvet. Nem csak az én hangomat hallgatják, hanem tehetségesebbnél tehetségesebb felolvasók, szinkronizálók kápráztatnak el! A Csodatanya hangoskönyvek vannak most nálunk porondon, kiváltképp kisebbik lányom, Lizike kedvéért, ugyanis a sorozat hallgatása közben megismerkedik a tanyavilággal, ház és ház körüli állatokkal, feladatukkal és ellátásukkal. A kiadványokhoz tartózó hangszóróra helyezve a figurát megszólal a kötet meséi, ami most épp a juhokról mesél.

Köszönöm, hogy elolvastad!
Legyen szép napod!

Evelin

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr1916774222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása