kotyogOK

Vágtassunk egy posztapokaliptikus western világ felé!

2019. október 04. - most.kotyogok

Olyan típusú ember vagyok, aki nagyon szeret olvasni, bevackolódni egy sarokba, figyelni, raktározni és csöndben megbújni. Elég hamar a figyelmem középpontjába került a [Bekezdés] pályázata, örömmel néztem végig a kimenetelét, hiszen elsőkönyves íróknak nyújtott megjelenési lehetőséget.

Na, de ki lett a győztes?

2017-ben Martin Kay nyerte el a zsűri tetszését, 2018-ban pedig meg is jelent Eastern című könyve, ami YA (Young Adult) elemekkel teletűzdelt, posztapokaliptikus western világba csábítja olvasóit.

Hűha, hát akkor ez meg milyen lehet? Könnyen szalad fel az olvasó szemöldöke egy ilyen mondat után, de az Eastern bebizonyította, hogy remek hangulatot tud teremteni, Martin Kay épp annyira mutatta be a világot első könyvében, amennyire élvezhető, figyelemfelkeltő, hiszen, ha mindent elárulna, miről szólna a folytatás, ugye? Mi, olvasók baromira kíváncsiak vagyunk, ami nyilvánvalóan jó, de egyre többet és többet szeretnénk belőle!

Kezdjük a borítóval!

Elsőre magával ragad! Az ujjbegyeddel érinted, simítod az enyhén domborodó „e” betűt, miközben a szemed a férfi és a női főszereplőre fókuszál.  Már ott látod az első cinkosságot! Yuko szemében és mosolyában. Üzeni, szinte súgja: arcátlan vagyok és zsivány! Micsoda tűz van benne! Vált vetve pedig Vajk, aki erőt sugároz, és védelmet a gyengébbik nem iránt.

A könyvben lévő rajzok zseniálisak! Megelevenednek előttem a szereplők; csaknem hallom a helikopter zúgását, Yuko nevetését, a nád susogását a békanyál közé pottyant szappannal együtt.

Akik kedvelik az animéket, kedvelni fogják a könyvet is, hiszen a történetvezetés is és az írás módja is az animék felé hívogat. Dőljetek hátra, és élvezzétek a kikapcsolódást!

Jó, jó, de miről szól?

A történet szerint Nakamura Yuko egy törvényen kívüli lány, aki bosszút forral Corben, a zsoldosvezér ellen, múltbéli sérelmei miatt. Útja során Vajkot sodorja az élet maga mellé, aki egykor szerelmes volt Yuko nővérébe, Saoriba. Viharosan indul a kapcsolatuk, a kérdés a következő részen áll vagy bukik, hiszen lehet, hogy egy tornádó lesz, de lehet, hogy épp csak egy futó zápor.

A Titánokkal vívott háborúban porrá lett földön játszódik a történet, igazán sajátos és lenyűgöző egyvelege egy teljesen új világnak. Yuko tűzrőlpattant lány, aki őrültebbnél őrültebb kalandokba csöppen – vagy épp száguld felé – magával rántva ezzel Vajkot is.

A szöveg és az illusztrációk együttese révén a történet életre kel, szinte animeként nézzük végig lelki szemeink előtt az eseményeket, fordulatokat, látjuk a fegyvereket, halljuk a ropogásukat, a lovak patáinak dobogását, a robbanásokat, valamint Yuko és Vajk élcelődéseit.

Szinte „falom” a könyvet, őrülten pörögnek az események, a szereplők hol egymással szemben, hol vállvetve harcolnak. Pattog közöttük a szikra, és amikor épp nem egymásra lövöldöznek, akkor a kapott információmorzsák alapján egyre jobban megismerkedünk velük.

Megismerjük a múltjukat, bepillantást nyerünk a céljaik eléréséhez, az utolsó oldal pedig felborítja minden eddigi elképzelésünket és alig várjuk a folytatást, a második részt.

Yukoról - bár klisésnek számít a leírásom – mint egy hagymát, ahogy lebontjuk a rétegeit, egyre jobban megismerjük, így a kezdeti negatív ítélet pozitív irányba változik. (Igen, ez lennék én, aki csúnyán első látásra, bocsánat, olvasásra) ítél.

Vajk higgadtsága, Saoiri iránti szerelme pedig minden női szívet pillanatok alatt meghódít.

És tudod miért ajánlható szinte minden fiatal nőnek és férfinak egyaránt?

Martin Kay a könyvet úgy rakta össze, hogy nők és férfiak éppúgy kedvelni fogják. Hiszen a fiúk figyelmét felkeltik a harci jelenetek, a csaták, a fegyverek és harci eszközök használata, míg a lányokét az az apró, édes romantikus szál, ami Saori - Vajk, valamint Yuko - Vajk között leledzik.

Én már alig várom a folytatását, és biztos kampányolnék egy anime elkészítése mellett is!

                                                                           ***

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg a barátaiddal is, hogy ők is elolvashassák.

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr8615192404
süti beállítások módosítása