kotyogOK

Csokit vagy csalunk!

2021. október 30. - most.kotyogok

csokit_vagy_csalunk_1.png

Halloweenkor az emberek, hogy elüldözzék a szellemeket, sokszor rémisztő jelmezekbe bújnak. Töklámpást faragnak, ezáltal egész éjszaka világít nekik az útjuk során, miközben szomszédokhoz kopogtatnak "trick or treat" kiabálásokkal karöltve.

A trick or treat magyarra fordítására inkább a csokit vagy csalunk/csokit vagy csínyt elnevezést használjuk. A szomszédok pedig választhatnak, hogy csokival lepik meg a gyerekeket, vagy inkább fejet hajtanak egy-egy csíny erejéig.

Honnan ered a csokit vagy csalunk szokása?

Nagy valószínűséggel a XVI. században ír és skót bevándorlók vitték magukkal Amerikába, amikor a szegény gyerekek házról-házra jártak, énekeltek, táncoltak, amiért cserébe ételt, pénzt és bort kaptak a házigazdáktól.

Almahalászat, mint halloween szokás?

Régebben a lányok almahalászatra invitálták a számukra kinézett legényeket. Csakhogy, mielőtt bedobták az almákat egy vízzel telitöltött hordóba, a lányok titokban megjelölték az almájukat, és ha kifogta a fogaival a lány kiszemeltje, akkor a hiedelem szerint a jövő évben összeházasodtak.

Ha már az almánál tartunk, készítsünk mi is Halloweenra kísértetiesen jó édességeket!

Borzasztó pohárkrém, avagy csokoládé minden mennyiségben!

A pohárkrém egy igen közkedvelt és nagyon egyszerű édesség, amihez az alábbi alapanyagok szükségesek:

  • 1 db csokoládés puding
  • 500 ml tej
  • 5 ek cukor
  • 250 g mascarpone
  • 250 g csokoládés keksz (díszítéshez, úgyis összezúzzuk)

csokit_vagy_csalunk_2.png

A pudingot a leírás alapján elkészítjük, és amíg hűl, addig csokis kekszet zúzunk darabokra. (lezárható zacskóba öntjük, és sodrófával darabokra törjük). Ezután összekeverjük a kihűlt pudingot a mascarpone krémmel, majd jöhet a tálalás! Üvegpoharakba kanalazzuk a mascarponés csokoládé pudingot, felváltva a kekszmorzsával, majd a tetejét tetszés szerint díszítjük: babapiskótával (sírhelyként funkcionál), gumicukor gilisztával vagy félelmetes pókkal.

Isteni (vagy éppen pokoli - muhaha) svéd kávés-csokoládés torta halloween dekorációval

Az alábbi recept a kevésbé édes szájúaknak kedvez, nagyon kellemes ízek harmóniájával készül! Könnyed, találó és egyszerű recept!

  • 20 dkg tejcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 1 dl jó erős eszpresszó kávé
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tk vaníliás cukor

csokit-vagy-csalunk_3.jpg

Az elkészítése pedig roppant egyszerű: a vajat és a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kávét. A tojásokat a vaníliás cukorral és a cukorral habosra verjük, majd a csokoládés krémet finoman hozzákeverjük, amíg egyneművé válik. Megsózzuk, 25 cm-es tortaformába öntjük, majd 180 fokon 45 percig sütjük.

Jöhet a díszítés! Az egész torta tetejét megszórtam darabokra zúzott csokoládés keksszel, majd marcipánból formáztam szellemeket, sírkövet és néhány csontot is, valamint gumicukor gilisztával és bogarakkal díszítettem!

Jó étvágyat hozzá!

 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a csoportomhoz: Kortyolva kotyogjunk

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

Legyen szép napotok! Evelin

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr6216740466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása