kotyogOK

Cinnamon roll, avagy ilyen az ínycsiklandó amerikai fahéjas tekercs

2021. november 22. - most.kotyogok

kotyogok_blog_hu-cinnamon-rolls-fahejas-tekercs-.png

Ki az, aki már diétázott vagy fogyókúrázott már valaha élete során legalább egyszer? És ki az, aki még mindig tartja magát a szigorú étrendhez?  Na, ez a cikk pont nem nekik szól, hogy aki még átlagon felüli erőkkel tartja magát, hogy az ünnepek előtt belefogyjon a vörös-dögös egybe-rucijába, az inkább ugorjon másik cikkre, hiszen töménytelen cukor, vaj, cukor, barnacukor és fahéj lesz a főszerepben.

A csiga nem épp a leggyorsabb mennyei desszerthez tartozik, de ez az édes-ízharmóniával rendelkező finomság kárpótol minden elvesztegetett időért, amit a konyhában töltünk!

Mi is kell ehhez az isteni mázas finomsághoz?

Tészta:

  • 10 dkg cukor
  • 60 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj (puha)
  • 1 csomag szárított élesztő (7g)
  • 2 dl tej
  • csipet só

Töltelék:

  • 20 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj (olvasztott)
  • 3 evőkanál őrölt fahéj

Máz:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg krémsajt
  • 20 dkg pocukor

A tészta elkészítése:

Dagasztógéppel készítettem ezt a péksüteményt is, így először a nedves alapanyagokat, majd a száraz hozzávalókat tettem a gépbe, végül az élesztőt, de a robotgép dagasztó karjával is éppolyan jól össze lehet gyúrni a hozzávalókat, pusztán a kelesztő funkció hiányzik róla, de egy tiszta konyharuhával letakarva éppoly eredményt érhetünk el, mint a dagasztóban. 1 óra pihenés szükséges a tésztának.

kotyogok_blog_hu-cinnamon-rolls-fahejastekercs.jpg

Gyújtsuk be a sütőt!

Miután megkelt a tészta, nyújtsuk ki téglalap formára, majd kenjük meg a megolvasztott vajjal.

Imádom a fahéjat, süteményekben kiváltképp rajongok érte, a cinnamon rolls pedig bővelkedik ebben a nagyszerű fűszerben!

Tehát keverjük össze a fahéjat és a barnacukrot, majd szórjuk meg a tésztánkat vele. A szélesebb oldalánál kezdve tekerjük fel a tésztát, majd ízlés szerint szeleteljük fel (3-4 centis darabokra szokták, de ki hogy szereti).

Kivajazott (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe sorakoztassuk fel a tekercseket sorban, de ne túl szorosan egymáshoz. Ezután pedig pihentessük még egy fél órát a gáztűzhely tetején (mivel a sütő be van kapcsolva, alulról kap egy kis meleget a tekercs, ami miatt tovább kel a finom tészta).

Miután szépen megkeltek, 20-25 perc alatt megsütjük a légkeveréses sütőben a tekercsünket.

20210922_172701.jpg

Mialatt sül a tekercs, keverjük össze robotgéppel a vajat, a porcukrot és a krémsajtot, amit majd rálocsolunk a tekercsekre. (Akinek sok lenne a krémsajtos lágyság, nyugodtan hagyja ki, és a porcukrot csak meleg vízzel keverje össze, és locsolja a csigákra, kevésbé édes ízt adva neki)

Az én bűnöm, hogy a töménytelen mennyiségű ragacsos, émelyítően cukrozott, gejl édességeket is megkóstolom, a cinnamon rolls pedig pillanatok alatt mennyországba repít!

Jó étvágyat!

Evelin

 

***

Tetszett a cikkem? Kérlek oszd meg! 
Kérdésed van, érdekel a világom? 
Facebookon megtalálsz: @kotyogok
Vagy instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr1816762006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2021.11.24. 13:45:55

Köszönjük szépen - így olvasatában is mennyei finom !!
Kedves részlet nekünk, ha a tepsiben kelés közben összeérnek és amolyan lekerekített négyszög
alakban sülnek ki !! Talán így még finomabb :)

most.kotyogok 2021.11.24. 13:48:12

@Motorogre: Legközelebb kipróbálom úgy is! Olyan csöndbe ették a gyerekeim, hogy öröm volt nézni, így biztos, hogy fogok még jó párszor sütni! :)
Köszönöm szépen!
süti beállítások módosítása