kotyogOK

Már megint halloween?

2020. október 29. - most.kotyogok

kotyogo_blog_hu_halloween.png

Szeretem az őszt. Csodás, ahogy a természet egy teljesen új ruhát ölt magára a színes faleveleivel. Rajongok érte, amikor sült gesztenye illat nyargal a konyhából, vagy épp egy fűszeres-narancsos teával kínálnak. Remek lehetőséget nyújt mogyorók, tobozok, makkok gyűjtésére ez a különleges évszak.

És még mit imádok benne? (mindamellett, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül ücsörgök a házban, amikor esik az eső, és nem tudunk kimenni? :) )

A temérdek lehetőséget kreatívkodásra! Azon kívül, hogy közkedvelt időtöltéseimnek tekintem a kartonból készült játékok készítését, amellett szívesen hódolok egyéb, dekorációs lehetőségeknek is. Ilyen volt, hogy Nuskóval a Halloweenre készültünk. Denevéreket festettünk, szellemet az ajtóra, tavaly pedig boszorkány ütközött neki a fának! Ezek a fránya járművek, ugye?

Emlékeztek?

Október 31. - halloween
November 1. - mindenszentek
November 2. - halottak napja

Már megint halloween?

Néhány nappal ezelőtt az újságot lapozgatva esett le nekem, hogy bizony, lassan itt a halloween! Töklámpásra fel! Jöhetnek a kísértetek, boszorkányok, bőregerek (vagyis kicsit absztrakt bőregerek) és a tökfaragás!

Mivel az angol halloween szó a Mindenszentek előtti estét jelenti, éppen ezért nem lehet összekeverni a Magyarországon is méltóképp ünnepelt Mindenszentek és Halottak napjával!

Hogy is van ez a halloween?

Skóciában és Írországban egy ősi kelta ünnep, amely során az újévet, vagyis a Samhain-t ünnepelték, ami a nyár végét jelentette. Ilyenkor a túlvilág és a mi világunk közötti határ elvékonyodik, könnyen átjárhatóvá válik, a szellemek átjönnek hozzánk. Éppen ezért úgy gondolták, hogy a visszatérő szeretteink szelleméről gondoskodnunk kell, mégpedig úgy, hogy megvendégeljük őket; külön terítéket szolgálunk fel számukra az asztalnál, külön figyelmet szentelve azoknak a személyeknek, akik az elmúlt év során távoztak tőlünk.   

Csakhogy itt még nem ér véget a történet, hiszen ilyenkor az írek hite szerint a föld alól is előbújhatnak különféle ártó, gonosz démonok, szellemek is, akiket csakis ijesztőre kifaragott töklámpással űzhetünk el, amelynek a belsejébe - egész éjjelre - égő gyertyát állítunk.

halloween_kotyogok_blog_hu.png

Amit én továbbra is ajánlok:

Meséljetek a gyerekeknek a halloweenről, Jack O’Lantern és az ördög egyezségéről, de a mindenszentek és halottak napját is említsétek meg! Tiszteljük a halottakat, örvendjük az életünket!

Vegyetek elő egy-egy gyertyát, karcoljátok bele szeretteitek neveit, gyújtsátok meg és mormoljatok el egy imát értük! Emlékezzetek az együtt töltött percekre, és mondjátok el, hogy miért vagytok hálásak! Elférnek az ünnepek egymás mellett is!

***

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg a barátaiddal is, hogy ők is elolvashassák.

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr7716262950
süti beállítások módosítása