kotyogOK

Mit nekünk halloween?

2019. október 31. - most.kotyogok

photocollage_20191030_210928025.jpg

Mert még mindig van mit mondanom…

Emlékeztek az előző cikkemre, amiben megnéztük, hogy melyik nap van halloween, melyik nap mindenszentek és halottak napja?

Nem? Na, sipirc gyorsan elolvasni: „Hello Wien” avagy nekünk nem kell a halloween?

Szóval, ott tartottunk, hogy Jack O’Lantern egyezséget kötött az ördöggel.

Kíváncsiak vagytok hogyan szedte rá az ördögöt Jack?

Elmondom én: Az ördög egy szép napon meglátogatta otthonában Jack-et, és magával akarta hívni a pokolba. Jacknak azonban esze-ágába sem volt vele tartani, így ravasz gondolkodásával egy cselt eszelt ki. Kihívta az ördögöt egy versenyre. Fára kellett mászni, és amelyik a legmagasabbra mászik, az győz. Bele is egyezett az ördög, felmászott az egyik legmagasabb fára. Azonban Jack nem akart veszíteni, így míg az ördög mászott, Jack a fa tövébe rajzolt egy keresztet. Az ördög megijedt, nem mert lemászni a kereszt miatt. Jack felajánlotta, hogy eltörli a keresztet, ha többet nem kísérti, és nem fog a pokolra kerülni halála után. Az ördög beleegyezett, így Jack eltörölte a keresztet, az ördög lemászott, és el is tűnt.  A történet pedig így lett kerek, hiszen ismeritek, hogy miért kötöttek egyezséget, hogyan nem került a lelke se a mennyországba, se a pokolba, hogyan bolyong máig az utcákon répalámpásával.  

A múltról ennyit, éljen a jelen és a jövő, tökfaragásra fel!

Na és miért jó még a halloween (és az ősz)?

Remek alkalom egy kis kreatívkodásra! Imádom az ősz színeit, ahogy játszanak egymással a sárga, zöld, piros falevelek, a színek pompásan keverednek. Begyűjtöm a dísztököket, elrendezem egy szép kosárba. Makkot vagy gesztenyét gyűjtünk a lányommal a kis vödrébe, és boldogan rohan vele megmutatni az apjának, micsoda kincsekre lelt! Na és még mire jó?

A sütésre! Bizony, remek alkalmat nyújt! Begyújtjuk a sütőt, ami meleget varázsol a házba, forrócsokizunk és pille cukrot majszolunk. Na, mindezek mellett pedig felkészülünk a karácsonyra is a sütéssel.

Évről évre sütünk anyámmal mézeskalácsot karácsony előtt, de idén külön is szerettem volna készülni, így hát adott volt, hogy halloween-re én bizony vámpírokat, szellemeket szeretetnék sütni!

Na, ebből nem valósult meg sem a vámpír, se a szellem, lett helyette Frankenstein, múmia, csonti, és mivel imádom a dinoszauruszokat, így adottak voltak ők is. Még illenek is a csontos kis tartásukkal a koncepcióhoz.  (értem én, hogy nem mindenki szereti a humoromat, elnézést is kérek érte, de én azt vallom, hogy kell a nevetés, kell a humor a szürke hétköznapokra.)

photocollage_20191030_204316368.jpg

Amit még nem mondtam el?

Élvezem ezeket az estéket. Tudod miért? Mert hozza magával a hangulatot. Tököt faragunk, bontunk egy üveg bort, zenét hallgatunk, beszélgetünk, sztorizgatunk.

Lassan érkezik a sült gesztenye és a forralt bor is az asztalra, és körbeleng komótosan a tél, az ajándékozás, várjuk a Mikulást és a karácsonyt. Év vége felé ilyenkor kezdünk értékelni. Értékeljük az elmúlt évünket, megemlékezünk szeretteinkről, majd készülünk az egyik legszebb ünnepünkre. Számot vetünk a korábbi időszakról, mit sikerült véghez vinni, és mi nem valósult meg. Mennyi érdekes dolog történt velünk, mik azok, amiket még idén meg szeretnénk oldani. Felkészülünk a karácsonyra, végül az új évre.

Egyfajta gyermeki izgalom ragad magával, ahogy dörzsölöd össze a kezed, hiszen mennyi ajándékot vehetsz, és már előre örülsz, hiszen biztos vagy benne, hogy tetszeni fog az a könyv anyádnak, amit már régóta kinézett magának, vagy, hogy megleped a nagyanyádat az új bögréjével, amit úgy szeretne megkapni, mert a régi eltört. Előre izgatott vagy, hiszen a lányodnak micsoda újdonságot fog hozni a feldíszített karácsonyfa, hogy milyen meglepetéseket készítesz neki, és eszedbe jut, hogy lassan neki kell állnod az adventi kalendáriumnak. Na de ne szaladjunk ennyire előre. Élvezzük ezt a napot is, a következőkben pedig mormoljunk el egy imát szeretteinkért!  

                                                                                             ***

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg a barátaiddal is, hogy ők is elolvashassák.

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr1915273888
süti beállítások módosítása