kotyogOK

„Hello Wien” avagy nekünk nem kell a halloween?

2019. október 22. - most.kotyogok

„Magyarországon nincs halloween! Mindenszentek és halottak napja van!”

Na, álljunk meg egy pillanatra. Október közepétől kezdi ellepni a közösségi médiákat a halloween és az anti halloween csapat összecsapásai, akik szerint nincs és nem is kell Magyarországra halloween, hiszen, nekünk mindenszentek és halottak napja van. Igen ám, csak sokan azt is keverik, mikor van mindenszentek és mikor van halottak napja.

Buksikba bevésni:

Október 31. - halloween
November 1. - mindenszentek
November 2. - halottak napja

Haladjunk sorban:

Honnan ered a répalámpás?

Micsoda? Hogy kapcsolódik ide a répa? Elmondom én: Jack O’Lantern ír naplopó az ördöggel kötött egyezséget. Kezet ráztak, miszerint Jack soha nem fog a pokolra kerülni. Jack halála után valóban nem került a pokolra, ám a mennyek kapuján sem engedték be bűnös élete miatt (szeretett tréfálkozni, csőbe húzni embereket, az ördögöt magát is rászedte, így jött létre az egyezség), ezért a mennyország és a pokol között rekedt a lelke, éjszakánként bolyongott a sötét utcákon megnyugvásra lelve. Az ördög végül megszánta Jacket, ezért egy örökké izzó szenet adott neki, hogy az élők világába visszatalálhasson. Jack ezt a szenet egy kivájt répa belsejébe tette, lámpásként funkcionálva. Azóta is járja a kihalt utcákat.  

A történet itt nem ér véget, 1840 körül hatalmas éhínség pusztított Írországba, így nagyon sokan Észak-Amerikába vándoroltak. A hagyományaik nagy részét magukkal vitték, úgymint a halloween ünnepéhez kapcsolódó népszokásokat is. Amerikában pedig tekintve, hogy rengeteg sütőtök termett, a lámpásokat répa helyett tökből faragták ki.

Hitük szerint október 31-én este, visszatérnek a holtak szellemei, akik beköltözhetnek az élőkbe. Félelmükben különféle maskarákba bújtak, és rémisztő arcú töklámpásokat faragtak. Ezzel próbálták összezavarni a holtak szellemeit. A lámpásokban egész éjszaka égett a gyertya, így válva tradicionális szimbólummá.

Amerikában elterjedt ez a hagyomány, később pedig a gyerekek számára vált érdekes ünneppé. Ilyenkor jelmezbe öltöznek, „Trick or treat” (Csokit vagy csínyt) kiáltással kérik a házigazdákat állásfoglalásra. (persze, hogy édességet, cukorkákat kapnak ilyenkor a gyerekek). Ismerős valahonnan az ajtókopogtatás?

„Szalonnát, szalonnát, ha nem adnak szalonnát, kifúrom a gerendát!”

Magyarországon halloween?

Régebben halottak hetének nevezték azt a hetet, amely a halottak napjára esett. A halottat tisztelet és félelem lengte körül.

Néphitünk szerint minden léleknek van egy égő gyertyája a mennyországban, és ameddig ég a gyertya, addig él az ember.

Mindenszentek napja az üdvözült lelkek emléknapja, halottak napján pedig az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért imádkoznak és gyújtanak gyertyát.

Fényt hoznak az éjszakába a halottaknak

A gyertyagyújtás a megemlékezés szimbólumává vált, ami megbékélést, megbocsájtást, nyugalmat jelképez.

Faragjunk tököt!

Kis hazánkba a 2000 évek elején tört be a halloween, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Egy kis tökfaragás, csínytevések, jelmezek, pókhálók és boszorkányok. A gyerekek beöltöznek, néhány családdal összekapcsolódva remek éjszakát tudnak varázsolni.

Tehát cikkemből jól kivehető, hogy a három ünnep, három különböző napra vonatkozik. Nekünk is megvannak a magunk szokásai, hagyományai (balázsolás, Luca széke, húsvét), ezeket is ugyanúgy meg lehet tartani, de nem kell a boszorkányüldözés, nem kell meglincselni azt sem, aki tökfaragással vagy szellemes muffinok készítésével tölti az estéjét. Másnap ugyanúgy ki lehet menni a temetőbe, virágot, gyertyát vinni rég elhunyt szeretteinknek, vagy otthon családunk szeretetében is meg lehet emlékezni róluk.

Amit én ajánlok: meséljétek el a gyerekeknek Jack O’Lantern és az ördög egyezségét, de ne hagyjátok ki a mindenszentek és a halottak napját sem! Hogy tisztelnünk kell a halottakat, és örvendenünk az életünknek!

Vegyetek elő egy-egy gyertyát, karcoljátok bele szeretteitek nevét, és gyújtsátok meg. Emlékezzetek az együtt töltött perceitekre és mondjatok hálát mindenért. Elférnek az ünnepek egymás mellett is!

                                                                            ***

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg a barátaiddal is, hogy ők is elolvashassák.

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr6115249698
süti beállítások módosítása