kotyogOK

Mit rejt az adventi zsákunk?

2019. november 29. - most.kotyogok

Előző cikkemben az adventtel kapcsolatos fontosabb eseményeket, történet szálakat firtattam. Most koncentráljunk az adventi koszorúra legelőször.

Ahogy korábban említettem, a katolikus keresztények adventi koszorúján egy rózsaszín gyertya található, és három lila.

Mit szimbolizálnak a színek?

A lila szín a bűnbánatot, a böjtöt jelképezi (ilyenkor veszi kezdetét a kisböjt). A rózsaszín gyertyát a harmadik vasárnapon kell meggyújtani, ami az örömöt, és Szűz Máriát szimbolizálja, egyúttal utalva a kisebb hangsúlyú bűnbánatra azon a vasárnapon. (itt már egy kis öröm is keveredik a bűnbocsánat mellé, hiszen közeledik Jézus Krisztus születése)

Ezen belül:

- Az első lila gyertya a hitet jelenti, vagyis Ádámot és Évát, akik a bűneset után kirekesztve maradtak, ám Isten először nekik ígérte meg, hogy elküldi a Megváltót.

- A második lila gyertya a reményé, amely a zsidó népet jelképezi, hiszen évezredeken keresztül várták a Messiást.

- A harmadik, vagyis a rózsaszínű gyertya ugye az örömé, azé az örömé, hogy Jézus a Földre érkezett.

- A negyedik, ám lila gyertya Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, vagyis a szeretetét, ugyanis Jézushoz utat mutat az emberek szívében.

A gyertyagyújtással ünnepélyesebbé, meghittebbé tesszük a pillanatokat, az adventi koszorún meggyújtott gyertya legyőzi a sötétséget, és a világosság eljövetelét jelképezi. 

És akkor most ideje átnyargalni az adventi kalendáriumokhoz!

Az adventi várakozást a felnőttek mellett a gyermekek is megélik. Az adventi naptár pedig a gyermekek számára teszi érdekesebbé a várakozást, hiszen naponta kinyithatnak egy új ablakot az adventi kalendáriumban. Ezzel az a céljuk, hogy a gyerekeket is bevonják az ünnepi készülődésekbe, várakozásba.

Nekem egy másfél éves, igazi rosszcsont kislányom van (ajaj, ha már rosszcsont, jár neki a virgács is? :D), akinek egy különleges adventi kalendáriumot készítettem.

Pinteresten rengeteg ötletet találtok, én is közülük mazsolázgattam. Férjemet kértem, hogy egy fenyőfát vágjon ki deszkákból, hátulról rögzítse a deszkákat a fenyőfa törzséhez, én pedig 24 apró zsákot fogok felkötni erre a fenyőfára. Annak, aki még kreatívabb, ügyesebb, leleményesebb és jobban tud gazdálkodni az idővel, akár a zsákokat is megvarrhatja – nálam idő hiányában sajnos ez elmaradt. Miután elkészült a fenyőfa, már csak a festés maradt hátra, amit apukám magára vállalt. (mi már csak ilyen kreatív család vagyunk)

Na, de akkor mi kerül az adventi zsákokba?

Az én tippjeim (1-3 éves) kislányoknak:

- ujjbáb

- hajcsat, hajgumi,

- pici labda

- karácsonyi zokni

- csengettyű

- lego (akár elosztva néhány napra, a végén pedig egy nagy pl. állat fog összeállni, de ez akár mind a 24 napra is elosztható)

- mini baba (ez akár lehet műanyag, vagy kézzel varrt is)

- buborékfújó

- lufi

- játékkonyhához: zöldség, gyümölcs, evőeszközök

- matrica

- diafilm (Öreg néne őzikéje, ugye?)

- mini könyvek (nálunk nagy slágerek a Trixi könyvek)

- gyurma

 

Emellett persze kap szaloncukrot, celofánba csomagolt pillecukrot, de készültem kinder tojással is (ritka alkalmak egyike)

További ötletként akár egy-egy mesét, karácsonyi verset is ki lehet nyomtatni, és a zsákokba gyömöszölni az édesség vagy az apró ajándék mellé. Nagyobb gyermekek akár fel is tudják olvasni. Esetleg egy hosszabb történetet kinyomtatni, részekre vágni, sorrendbe tenni a zsákokba, így napról napra össze fog állni a történet. Ugyanez eljátszható akár puzzle játékkal is.

Kellemes időtöltést kívánok!

                                                                      ***

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg a barátaiddal is, hogy ők is elolvashassák.

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr3715330670
süti beállítások módosítása