kotyogOK

Ho-ho-ho, avagy honnan jössz Mikulás?

2019. december 02. - most.kotyogok

 

Minden gyerek izgatott az év ezen szakaszában. Lelkesen tisztítsák a kis csizmácskákat, hogy aztán szép fényes mivoltukban ragyogjanak és üzenjenek a Mikulásnak, aki december 5-ről 6-ra virradóra érkezik, elfogyasztja a számára kitett süteményt, tejecskét, kakaót, és megtömi a csizmákat jobbnál jobb ajándékokkal.

Na, de honnan ered a Mikulás? Hogyan közlekedik? Hogy hívják a rénszarvasokat? Kutakodjunk egy kicsit!

Több legenda, történet mesél egy jó cselekedetű személyről. Élt valamikor réges-régen egy Miklós nevezetű ember, akinek a szülei kiskorában meghaltak, vagyonukat pedig mind ráhagyták. Miklós elhatározta később, hogy szeretne segíteni a szegény embereken. A szomszédságában élt egy nemes ember három gyönyörű leányával, azonban olyan szegények voltak, hogy a lányok nem tudtak férjhez menni, mert nem volt semmilyen hozományuk.

Az első leány, mikor elérte azt a kort, hogy férjhez mehessen, Miklós az éj leple alatt egy arannyal teli erszényt tett a leány nyitott ablakába, így reggel, amikor megtalálták az aranyat, boldogok voltak, hiszen férjhez adhatták a leányt. Így történt ez a második lánnyal is, Ő is kapott aranyat. A harmadik lánynál viszont olyan hideg volt az éjszaka, hogy zárva volt az ablak, így Miklós kénytelen volt felmászni a ház tetejére, és a kéményen keresztül ledobni az erszényt. Azonban az arany egy harisnyában landolt, mert a legkisebb leány az este felakasztotta száradni ruhadarabját. Ekkor azonban a nemes ember is kileste a jótevőt, így jött rá, hogy Miklós segített nekik. A történet szájról szájra terjedt, így mindig kapott valaki néhány „apróságot” Miklóstól.

Miklósról nagyon kevés hiteles információ maradt fent, azonban sokan jótevőnek tekintették, segített a rászorulóknak, mellette pedig püspökként tevékenykedett. A keleti és a nyugati egyház egyaránt terjesztette legendáját, így Magyarországon is beköltözött a házakba. December 6-án halt meg Miklós püspök, később pedig ezen a napon avatták Őt szentté. A Mikulás elnevezés a szlovákoktól került át hozzánk.

Hamar elterjedt a szegényeken segítő szent, az egyik legnagyobb üdítőital gyár karácsonyi kampányának köszönhetően pedig át is lett alakítva kicsit. A modern kor fejlődésével nemcsak a Mikulás megjelenése és alakja változott, de régebben a Mikulás a mennyben élt, és az égből figyelte a gyerekeket, az angyalok és a krampuszok pedig a segítői voltak. Azóta szánkóval közlekedik, amit rénszarvasai repítenek az éj leple alatt, a felhők között. Lappföldön él, az Északi-sarkon, a szorgos kis manók pedig készítik az ajándékokat.  

Ismered az összes rénszarvast?

Táltos, Táncos, Pompás, Csillag, Üstökös, Íjas, Ágas, és Villám 

Na és Rudolf? Hol marad a piros orrú Rudolf?

Biztosan láttátok, vagy olvastátok a mesét Rudolfról, akit kiközösített a többi rénszarvas, mert egy kicsit más volt. Sokan csúfolták a ragyogó piros nózija miatt. Azonban az egyik éjszaka alkalmával a Mikulás elkeseredett, mert olyan nagy köd volt, hogy attól félt, az ajándékokat nem fogja tudni kézbesíteni a gyerekeknek. Ekkor azonban észrevette Rudolf piros orrát, amely megvilágította a körülötte lévő utat. Kérte, hogy vezesse őket a szánja legelején, így el tudják vinni a gyerekeknek a sok ajándékot. Rudolf boldog volt, hogy segíthetett, a többi rénszarvas ezután pedig megkedvelte Őt.

Ugye milyen érdekes történetek? Készültök, várjátok már a Mikulást? Én bizony nagyon készülök, mesélek a kislányomnak a Mikulásról és a rénszarvasokról! Sőt, talán levelet is írunk neki?! Vagy Ő fog kapni egyet a Mikulástól?

Kellemes készülődést!

 

                                                                      ***

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg a barátaiddal is, hogy ők is elolvashassák!

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr515334766
süti beállítások módosítása