kotyogOK

Mosó Nuskó mosodája

2020. január 30. - most.kotyogok

20191121_093414-collage.jpg

Mindig is szerettem a kreativitást, ahogy új dolgok kelnek életre a kezem alatt, amint régi, kopott, elnyűtt dolgokból egy újat faragunk. Anyaként pedig a kreativitás iránti vágy megsokszorozódik.

Érdeklődve figyelem Nuskó fejlődését, ahogy napról napra ügyesebben mozog, beszél, utánoz mozdulatokat, nevet, sikongat, vagy éppen kihívást keres. Imádom, ahogy fantasztikusan megnyílik a világ felé, használja a memóriáját, emlékszik eseményekre, dolgokra, hogy hol a helyük, vagy épp olyan ügyesen rácsavarja a tetőt a dobozra, hogy csak pislogok.

Szülőként pedig fontosnak tartom, hogy segítsem a fejlődését, de ne akarattal, csak puszta támogatással.

Hogy mivel is?

Két hónapja már, hogy a fejedbe vetted a Pinterest-en látott ötletet: neked muszáj készítened egy mosógépet kartonból!

A karton adva van, (ijjnye, az a sok házhoz rendelés...) apádat pedig nem nehéz rávenni egy kis alapfestésre, ez már a családban marad. Immáron a fehér kartondobozzal nézel szembe. Férj pedig itt jön a képbe. Kell két tekerő és egy bizgentyű. Ő pedig hozza, felcsavarozza, megoldja. Te pedig befejezed. Macit rajzolsz, ruhákat, mintha épp mosna a gép. Amikor elalszik a gyerek, Te rongyolsz lefelé, hogy végre befejezd a művedet. Fekete filccel még húzol pár vonalat, végül csak csodálod az elkészült művet. Izgatott vagy, hogy fog tetszeni neki immáron teljes pompájában. 

Tervezel, és álmodozol, hogyan fogod elmagyarázni a lányodnak, hogy mi mire való. Megmutatod neki külön-külön a részeket. Nem világít, nem forog a dobja, nem csipog, ha kész a mosás, de Te készítetted!

Eleve szeretsz mesélni neki. Elég, ha csak sétálni mentek. Megfigyelitek a lámpákat, mikor vált zöldre, nézegetitek az autókat, a sok színes biciklist, a házakat, a fákat. Ez is erről szól. Mesélsz neki a háztartásról. Mindegy, hogy mennyire érti meg. Tudod mi a lényeg? A beszélgetés és a kapcsolat! Az én dolgom, hogy megtanítsam beszélni, és ehhez mi a legjobb? Ha minél többet beszélsz hozzá, a mondanivaló pedig nem számít! A lényeg, hogy csodálkozzon rá a világra!

Aztán megmutatod neki:

Te pedig piszok büszke vagy. Figyeled, ahogy tekergeti a gombokat, kinyitja az ajtaját. Szemrevételezi, érdeklődik iránta. Körbe járja, megtapogatja, miközben rád-rád pillant.

Ez az! Elkaptátok a pillanatot. Tetszik neki, új, érdekes játék. Biztos ellesz vele sokáig! Beleteszi majd a koszos ruháit, miközben elmagyarázod, hogy miért kell kimosni őket, esetleg a maciját, de végül úgyis vissza fogja majd kapni. 

Ezeken merengsz, miközben fülig ér a szád.

Aztán mit csinál az első öt percben a játékkal?

Egyszerűen belemászik és kimossa magát. :) 

20191120_193153_1.jpg

                                                                        ***

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg a barátaiddal is, hogy ők is elolvashassák!

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr5515445750
süti beállítások módosítása