kotyogOK

Teremtsünk új hagyományt: postaláda a Mikulásnak!

2020. december 04. - most.kotyogok

santa-claus-having-christmas-cookies.jpg

Halvány emlékfoszlányok száguldanak bennem gyerekkorom tiszta, megbecsült korszakából. Anyám cinkosa volt a bátyám: eljátszotta a testvérem, hogy bizony nálunk járt a Mikulás, és ajándékot hozott. Jó gyereknek (vagyis nekem) csupa kedves, bájos apróságokat, a rossznak (vagyis a bátyámnak) virgácsot, ráadásul mivel igen leleményes testvérről beszélünk, én a konyhában megbújva, anyuval együtt hallgattam, amint "elbeszélget" a Mikulás a bátyámmal az előtérben, hiszen egész évben csínyeket csínyekre halmozott, kijárt egy alapos fejmosás. Apró színjáték, némi hangelváltoztatás, mégis az elmémben őrzöm édes emlékként. Persze, búcsúzást követően az ablakhoz rohantunk és a Mikulást kerestem az utcán, érdekes módon csak anyukám és a bátyám látta, amint szánra pattan, és elsuhan :) Ó, micsoda gyerekkor volt!

És milyen gyerekkort szeretnék a lányaimnak? Mesékkel, élményekkel telit, az biztos! A karácsony, az advent, a Mikulás pont ez az időszak, amikor itt aztán lehet érvényesülni!

Kezdjük az elején!

Ki kicsoda a történelemben?

Sokszor keverik a Télapót a Mikulással, éppen ideje kutakodni egy kicsit! Korábban már írtam a Mikulásról: Miklósról kevés hiteles információnk maradt fenn, azonban míg élt, jótevőnek tekintették, aki segített a rászorulóknak, mellette pedig püspökként tevékenykedett. December 6-án halt meg Miklós püspök, néhány évvel később pedig ezen a napon avatták őt szentté.

Szent Miklós legendája a 19. században terjedt el, miszerint a Mikulás az ablakokba helyezett cipőbe ajándékot tesz: gyümölcsöket, szaloncukrot, apróbb édességeket. Hű társa a fekete krampusz, aki viszont virgácsot ad a rossz gyerekeknek. A Mikulás az égben lakik.

Ki az a Santa Claus?

Santa Claus a nyugati keresztény világban, többek között Amerikában, Angliában, de főképp protestáns országban is, mint például Hollandiában, Németországban, Lettországban, Skandináviában terjedt el. Csakhogy Santa Claus az angolszász országokban az ajándékokat karácsonykor hozza: a kéményen keresztül ereszkedik le, hogy a kandallóra akasztott harisnyákba tehesse a karácsonyi ajándékokat. Az amerikai gyerekek előszeretettel hagynak elől süteményt és tejet arra az esetre, ha a Santa Claus náluk éhezne meg. Santa Claus az Északi-sarkon lakik, és ugyancsak piros ruhát ölt magára, sőt, felesége is van.

kotyogok_blog_hu_mikulas.png

Mi a lényeg?

A szokások országonként térnek el, sőt, családonként is. A hagyományokat pedig mi alakítjuk! A célunk pedig az, hogy örömöt okozzunk a gyerekeinknek!

És én hogyan próbálok örömöt okozni a gyerekeimnek?

Készítek nekik egy különleges postaládát: piros színűt, zöld tetővel. Ezt a postaládát egy évben egyszer lehet csak kitenni, mégpedig azelőtt, mielőtt a Mikulás érkezne, így Pankának és Lizinek szánt levelet a postaládába rejtheti az éj leple alatt! Csupa izgalom, csupa móka lesz, amikor szólunk majd nekik reggel, hogy bizony itt járt a Mikulás, nézzük meg, hogy mit rejtett a csizmákba, és a postaládába hagyott-e valamilyen kedves üzenetet!

Mert ez miről szól? Pusztán a szeretetről, varázslatról és az ünneplésről!

 

                                                                            ***

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a Megálló, ahol megpihenhetsz csoportunkhoz ITT

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr1016318168
süti beállítások módosítása