kotyogOK

Itt a farsang, áll a bál...

2021. február 11. - most.kotyogok

farsang-kotyogok_blog_hu_01.jpg

Jelmezek, maszkok (nem orvosi), táncmulatság és rengeteg cukros, lekváros fánk jut az eszünkbe a farsangról, nem igaz?

Mikor is van farsang?

A farsang vízkereszt napjától veszi kezdetét (január 6.), és egészen hamvazószerdáig tart, vagyis a 40 napos nagyböjt kezdetéig. Igazán izgalmas időszak a gyermekes családoknak, hiszen lázba hozza a gyerekeket, hogy idén minek is szeretnének öltözni? Hastáncos? Indián? Vagy már kicsit komolyabb és jobban érdeklődik Vasember, Elza vagy Thor iránt?

Hogy kerül ide a "farsang farka"?

Igazából a "farsang farka" nevezhető a farsang utolsó három napjának, (húshagyó keddtől visszaszámolva az utolsó három nap). Ekkor történik a tél búcsúztatása is. Ilyenkor csúcsosodik ki az igazi karneváli hangulat, hiszen velencei karnevál, Riói karnevál és a jó öreg mohácsi busójárás is ekkor veszi kezdetét.

farsang-kotyogok_blog_hu_02.jpg

Honnan ered?

Pontos eredetét nehéz meghatározni, ugyanis az Anjouk és Mátyás király udvarából is akadnak itáliai hatásra utaló adatok, de már a középkori német polgári hatás is fellelhető egy-egy régebbi írás nyomán.

Korábban igazán különleges időszak volt ez, ugyanis ilyenkor gyakran választottak párt a fiatalok. A legények bálokat, táncmulatságokat szerveztek a falvakban, a lányok pedig a kiszemelt legénynek bokrétát adtak a rokonaik segítségével. A karnevál végén került sor a titokra: a fiatal férfi feltűzte a kalapjára a bokrétát nyilvános színvallásként. Ezáltal egyfajta eljegyzés jött létre a két fiatal között. Ezután hamar következett az esküvő, ugyanis a húsvéti böjt időszaka alatt tilos volt esküvőt tartani.

farsang-kotyogok_blog_hu_04.jpg

Na és a többi országban?

Írországban és Nagy Britanniában ezen időszak alatt rendezik a Pancake Day-t, vagyis egyfajta versenyfutást palacsintával. Hogy is kell ezt elképzelni? Igazi próbatétel, ugyanis egy serpenyőből kell bizonyos időközönként feldobálni a palacsintát, természetesen mindezt futás közben. Kinek menne?

Na és mi hogyan készültünk Nuskóval? Következő cikkből kiderül…

 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a Megálló, ahol megpihenhetsz csoportunkhoz ITT

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr1116422868
süti beállítások módosítása