kotyogOK

Fonyódligeti diófatündérekkel a magyar tengernél

2021. március 17. - most.kotyogok

kotyogok_blog_hu_tokodyklara.pngTudjátok, hogy keletkezett a tihanyi visszhang és miért találunk a Balaton parton minden vihar után kecskekörmöket? Legendák nyomában vágtathatunk Tokody Klára honlapján, ahol olvashatunk sárkányokról, tündérekről, óriásokról, vadleányokról, na meg persze a Fakó lovasról. Hallottatok már róla?

A minavidi oldal tulajdonosa számos legendát, mondát, történetet gyűjtött össze, amik csakis a magyar tengerről szólnak, vagyis a Balatonról és annak környékéről.

Minőségi időtöltésre vágytok a családdal? Inspirálódjatok a honlapján!

Csodás látnivalók, fontosabb nevezetességek, látványosságok, kirándulóhelyek beszámolója vár a minavidi oldalán, így, aki a Balaton körül szeretne kirándulni, bőven gyűjthet információt. Balatonboglári barangolásra vágytok, vagy inkább titkos wellnessre mennétek Csisztapusztán? Mit érdemes Fonyód környékén megnézni? Vagy inkább Balafonfenyves érdekelne? Tokody Klára páratlan, egyedülálló tartalmat, tudást gyűjtött össze a honlapján. Mindezek mellé csodás fotókat láthatunk a gyönyörű Balatonról. Ám nem csak legendákról, kirándulásokról kutakodhatunk a honlapon, hanem igazán kreatív ötletekre, receptekre, érdekességekre is bukkanhatunk: filctoll labirintus, tündérkert, üzenetküldés vonattal vagy akár fenyőrügyszirup! Mindez megtalálható a minavidi honlapján, böngésszétek át!

Ebből kifolyólag beszélgettem Tokody Klárával, hiszen ennyi érdekes látnivaló, újdonság, információ mellett nem lehet elmenni.

Az életben mindig is a különlegeset keresem, ahogy látom, ezzel Te is pont így vagy, igaz? Mesélnél erről az exkluzív szerelemről, ami a Balatonhoz fűz? Mikor kezdődött és mi fogott meg benne a legjobban? Melyik a kedvenc helyed?

A Balatont már kisgyerekként imádtam. De vajon van-e kisgyerek, aki ezzel nincs így? Az igazi rajongást mégis már felnőttként kezdtem érezni, amikor vettünk egy kis házikót Fonyódon. Addig a Balaton számomra a fürdést, lángost, főtt kukoricát, vízibiciklit jelentette, mint a gyerekek nagy többségének. Felnőttként viszont már észrevettem a Nagyberek nádasának szépségét, az Árpád-kori templomromokat, a Balaton-felvidék páratlan hangulatú településeit, a csendet, nyugalmat. Hallgatni a reggeli kávénál a teraszon a vadlibák gágogását, vadnyomokat vizsgálni a gyerekekkel, szörfözésnél érezni a lábamat nyaldosó hullámokat, megkóstolni Szegedy Róza ürmös borát a Badacsonyon – fantasztikus élmény. És például gyerekként sosem láttam a parton torlódó jégtáblákat, hiszen télen sosem jártunk ott. Most viszont télen-nyáron, rossz időben, jó időben, amikor csak tehetjük, megyünk.

Olyan sok kedvenc helyem van, hogy nehéz kiemelni egyet, de ha mégis muszáj, akkor a szabadstrandunk végében levő kis hullámtörő az. Van a végén egy fa, szeretek annak nekidőlni, hallgatni a hullámok csobogását, fotózni a naplementét vagy a szörfösöket, nagy melegben belelógatni a lábam a vízbe, figyelni a sirályokat, hattyúkat, kócsagokat. És inspirálódni a következő blogcikkemhez, meséimhez.

Melyik a legkedvesebb történeted, mondád, legendád és miért áll hozzád olyan közel?

A legkedvesebb legendám talán Pethő Klára története. A tátikai várkisasszonyt édesapja bezárta egy toronyszobába, ott pillantotta meg őt a közeli Csobánc várkapitánya. Vajon miért van bezárva a szépséges Klára? Ki tudja-e szabadítani a szerelmes Rezi Sándor? Mit szól a dalia az igazsághoz? Nem spoilerezem ám el, mi történik. Legyen elég annyi, hogy van ebben a mesében történelem, romantika, szerelem, csoda – és hát mégiscsak a druszám :) Itt találjátok meg. (szerk. megjegyzés: zseniális történet!)

20201018.jpg

Melyik Balaton körüli várost, részt ajánlanád feltétlenül családoknak, kisgyerekeseknek?

Szinte mindegyiket. :) A Balatonban az a fantasztikus, hogy sokszínűsége miatt mindenki megtalálhatja a neki ideális helyeket. Aki fürödni szeret, annak persze elsősorban a déli partot javaslom, hiszen számtalan szabadstrandjával, alacsony vízszintjével ideális pancsolóhely kisgyerekeseknek. Hasonlóan a déli part a legjobb a kezdő szörfösöknek is részben az alacsony vízállás, részben a szélirány miatt. Ugyanakkor a történelemrajongók mindkét parton bőven találnak templom- és várromokat, történelmi emlékhelyeket. Bicikliseknek, túrázóknak a Balaton-felvidék rejt rengeteg ideális úticélt. Gasztronómiai élményeket mindkét parton rengeteget találunk.
szobor.jpg

Természetesen ne hagyjuk ki a szerelmeseket se! Számukra van valami tanácsod, mit érdemes megnézni? Egy kis romantika? Séta?

A szerelmeseknek is ideális a Balaton, részben a rengeteg látnivaló miatt, ami számtalan feledhetetlen közös élményhez juttatja őket, de szerelemlakatokat is el lehet helyezni (mi is tizedik házassági évfordulónkon helyeztünk el egyet Fonyódon, majd egy SUP-on beevezve a naplementébe jó mélyen belepottyantottuk a kulcsot a vízbe, hogy senki se tudja azt a lakatot többet kinyitni). De kiemelném a szerelem-erősítő legendákat is. Egyrészt a Badacsonyon a Rózsakőre leülve lehet biztosítani a házasságot. Másrészt a fonyódi Kripta Villában Abrudbányai Ödönnek és szerelmének, Magdusnak a márványemlékműje fölött kell megfogni egymást kezét, és máris garantált a sírig tartó szerelem és hűség. Itt utána a páratlan kilátással rendelkező Panoráma-sétány is igazi romantikus hely.

Mindezek mellett a tavalyi évben mesekönyvvel is előrukkoltál, mégpedig a két fonyódligeti diófatündérről szóló mesekönyvvel: Mina és Vidi az óriások nyomában címmel. Mi volt a legnehezebb, legnagyobb kihívás a könyvírás során? Hogy találtál az illusztrálódra?

Nem maga a könyv megírása jelentett nagy kihívást, ötletekben, ihletben nálam sosincs hiány, hanem inkább a könyv formába öntése, illetve a megjelenés utáni marketing-feladatok. Mivel hiába fordultam könyvkiadókhoz, azok nem reagáltak, ezért végül a magánkiadás mellett döntöttem. Szerencsére rátaláltam „Az én könyvem szerzői kiadású könyvek gyűjtőoldala” csapatára, akik elvégezték a szerkesztés, korrektúra, tördelés feladatait, valamint a megjelenés utána marketingben is segítenek. Álmaim illusztrátorára hosszas keresés után bukkantam rá egy ismerősön keresztül, de nem bántam meg a várakozást, mert cserébe pont azt a képi világot kaptam a meseregényhez, amit megálmodtam, plusz az együttműködés is nagyon harmonikus volt Elek-Varga Viktóriával.

Így született meg a Mina és Vidi az óriások nyomában, de persze még alig jött ki a nyomdából, és fogytak el az első példányok, már a folytatáson gondolkodom. De talán nem is hiába, hiszen több olvasóm is kérdezte, hogy mikor számíthat a folytatásra, illetve tervezek-e könyvet a kistestvéreknek is.

Mesélj, kérlek a későbbi terveidről is, milyen újdonságokon gondolkodsz?

Egyrészt készül a következő kötet, a Mina, Vidi és a balatoni vasszörny rejtélye. Lesz benne Bíbor Varangy, Pele apó és a balatonedericsi Csodabogyós-barlang, kiderül milyen vasszörnyet rejt a szigligeti mocsár, de ennél többet egyelőre nem szeretnék elárulni. Most van tesztolvasóknál az eggyel kisebb korosztálynak szóló mesekönyv-sorozatom is. Illetve gondolkodom azon is, hogy a blogomon található mondagyűjteményt is kiadjam – ezzel inkább a Balaton-rajongó felnőtteket célzom meg.

Természetesen emellett a blogomat sem hanyagolom el, továbbra is minden héten igyekszem vagy új kirándulási célpontokat, vagy mondákat posztolni, a fotóimat is rendszeresen töltögetem fel, és rossz időre is gyűjtögetem az ötleteket, hogy a blogomat olvasó szülőket, nagyszülőket, nagynéniket segítsem a minőségi időtöltésben.

Tokody Klára honlapját IDE kattintva éritek el.

Facebook oldalát ITT keressétek.

Ízelítőnek a mesekönyvéből:

Mina és Vidi mesét hallgatnak a Balaton keletkezéséről. Hova tűnhettek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton és az északi parti hegyek születése? A két fonyódligeti tündér útra kel, hogy kiderítsék a rejtélyt. Titkos somogyvári könyvtárban kutatnak, viharba keverednek a Balaton fölött, útbaigazítást kapnak a tihanyi Belső-tóban élő különös kínai bölcs aranyhaltól, rátalálnak Vakondpajtás anyukájára, víz alatti barlangba merülnek le kukorica-tengeralattjáróval.

Ám a sok kaland nincs hiába: a két tündér kideríti a megdöbbentő igazságot az óriásokról.

Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 92 oldal
Borítás: Keménytáblás
ISBN: 978-615-00-9641-4
Méret: 164 X 234 mm
Innen megrendelhető: Minavidi

 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a Megálló, ahol megpihenhetsz csoportunkhoz ITT

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr7916468096
süti beállítások módosítása