Imádom a retró dolgokat! Fogalmam sincs honnan jött ez a mániám, de imádok idősebb emberek házában szétnézni, téblábolni, mert rengeteg kincset rejt! Temérdek emlék, halovány múlt, megannyi mondanivaló vár az ilyen környezetben! Imádom hallgatni mások élettörténetét, és rajongok a régi tárgyakért! Hiszen jómagam is csupa csip-csup, mégis különleges retró tárggyal díszítettem fel az otthonunkat!
Olykor-olykor felidézem, milyen klassz volt a gyerekkorom, amikor 40 forintért vettünk fagyit (juj, azok a '90-es évek), vagy a turbó rágót rágcsáltuk a volt osztálytársaimmal. Néha pedig azokat a pici italporokat ittuk, amiket igazából vízben kellett volna feloldani… De hát ki tudta ezt? Ha fájt a hasunk, Dianás cukrot nyomtak a kezünkbe, vagy a nagymamánál mindig akadt a fém dobozba narancs vagy citrom ízű, kemény, töltetlen cukorka. Piros mogyorós csokit vett mindenki, ajándékba pedig macskanyelvet kaptunk! Szamba, Lottó, Kapucíner vagy Bohóc csoki? Melyik volt a kedvenced?
Na, de vajon melyik ragacsos édességért rajongtam annyira?
A téli fagyiért!
Agyoncukrozott, gejl édesség, ami feledtette velem a rossz jegyeket, a tanárok szidását, vagy a biciklivel történő esések fájdalmait! Na persze, ehhez azért már van egyfajta érzelmi kötődés is, hiszen rengeteg jó emléket hoz elő! Én pedig ezeket a jó emlékeket szeretném tovább adni a gyerekeimnek is!
Készítsünk téli fagyit!
A történet rém egyszerű: jó fél évvel ezelőtt kitaláltam, hogy márpedig téli fagyit szeretnék készíteni, igen, a tél kellős közepén! Micsoda móka lesz! Hát persze! De hol kapok tölcsért? Sehol! Se gyorsétteremben, se boltokban nem jártunk szerencsével, így jóval később, a tavasz végén sikerült csak elcsípni a tölcsért, na de nincs ezzel baj, ki mondta, hogy nem lehet ilyenkor is téli fagyit enni?
Előkerestem a receptet:
- 200 ml habtejszín
- 100 g tejcsokoládé
- 100 g étcsokoládé
A téli fagyi tetejének bevonásához szintén tejcsokit használtam, amit pisztáciával és cukor gyöngyökkel díszítettem.
Hogyan álljunk neki?
Felforraltam a tejszínt, és ráöntöttem a korábban felkockázott csokoládékra. Addig kevergettem, amíg el nem olvadtak, így szép, sima krémet kaptam. A hűtésre picit rásegítettem: akárcsak a puding készítésekor, hideg vízbe raktam a lábast, és addig kevergettem, amíg ki nem hűlt. Ezután 2-3 óráig a hűtő vendégszeretetét élvezte! Amint letelt az idő, kivettem a lábost, és robotgéppel habosítottam a masszát. Amikor elérte a kívánt állagot, beletettem a tölcsérekbe, a tetejét belenyomtam az olvasztott csokoládéba, és megszórtam a hőn áhított díszítő elemekkel. Magát a csokoládé masszát akár igény szerint is lehet bővíteni, például friss málnát tenni a krémbe, vagy darabolt szárított áfonyát! Isteni ízek, csupa kuriózum!
Az eredmény pedig? Egy felejthetetlen délután, amit körülölelt a téli fagyi iránti emlékek, valamint a gyerekem csupa csokis, maszatos, boldog arca!
Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok
Vagy csatlakozz a csoportomhoz: Kortyolva kotyogjunk
Vagy keress instagramon: kotyog_ok