Ki az, aki már diétázott vagy fogyókúrázott már valaha élete során legalább egyszer? És ki az, aki még mindig tartja magát a szigorú étrendhez? Na, ez a cikk pont nem nekik szól, hogy aki még átlagon felüli erőkkel tartja magát, hogy az ünnepek előtt belefogyjon a vörös-dögös egybe-rucijába, az inkább ugorjon másik cikkre, hiszen töménytelen cukor, vaj, cukor, barnacukor és fahéj lesz a főszerepben.
A csiga nem épp a leggyorsabb mennyei desszerthez tartozik, de ez az édes-ízharmóniával rendelkező finomság kárpótol minden elvesztegetett időért, amit a konyhában töltünk!
Mi is kell ehhez az isteni mázas finomsághoz?
Tészta:
- 10 dkg cukor
- 60 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg vaj (puha)
- 1 csomag szárított élesztő (7g)
- 2 dl tej
- csipet só
Töltelék:
- 20 dkg barna cukor
- 10 dkg vaj (olvasztott)
- 3 evőkanál őrölt fahéj
Máz:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg krémsajt
- 20 dkg pocukor
A tészta elkészítése:
Dagasztógéppel készítettem ezt a péksüteményt is, így először a nedves alapanyagokat, majd a száraz hozzávalókat tettem a gépbe, végül az élesztőt, de a robotgép dagasztó karjával is éppolyan jól össze lehet gyúrni a hozzávalókat, pusztán a kelesztő funkció hiányzik róla, de egy tiszta konyharuhával letakarva éppoly eredményt érhetünk el, mint a dagasztóban. 1 óra pihenés szükséges a tésztának.
Gyújtsuk be a sütőt!
Miután megkelt a tészta, nyújtsuk ki téglalap formára, majd kenjük meg a megolvasztott vajjal.
Imádom a fahéjat, süteményekben kiváltképp rajongok érte, a cinnamon rolls pedig bővelkedik ebben a nagyszerű fűszerben!
Tehát keverjük össze a fahéjat és a barnacukrot, majd szórjuk meg a tésztánkat vele. A szélesebb oldalánál kezdve tekerjük fel a tésztát, majd ízlés szerint szeleteljük fel (3-4 centis darabokra szokták, de ki hogy szereti).
Kivajazott (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe sorakoztassuk fel a tekercseket sorban, de ne túl szorosan egymáshoz. Ezután pedig pihentessük még egy fél órát a gáztűzhely tetején (mivel a sütő be van kapcsolva, alulról kap egy kis meleget a tekercs, ami miatt tovább kel a finom tészta).
Miután szépen megkeltek, 20-25 perc alatt megsütjük a légkeveréses sütőben a tekercsünket.
Mialatt sül a tekercs, keverjük össze robotgéppel a vajat, a porcukrot és a krémsajtot, amit majd rálocsolunk a tekercsekre. (Akinek sok lenne a krémsajtos lágyság, nyugodtan hagyja ki, és a porcukrot csak meleg vízzel keverje össze, és locsolja a csigákra, kevésbé édes ízt adva neki)
Az én bűnöm, hogy a töménytelen mennyiségű ragacsos, émelyítően cukrozott, gejl édességeket is megkóstolom, a cinnamon rolls pedig pillanatok alatt mennyországba repít!
Jó étvágyat!
Evelin
***
Tetszett a cikkem? Kérlek oszd meg!
Kérdésed van, érdekel a világom?
Facebookon megtalálsz: @kotyogok
Vagy instagramon: kotyog_ok