Az ősz utolsó napjait búcsúztatva kiváló lehetőség egy ínycsiklandó pite elkészítése, kiváltképp a gyúrt tészta omlós alapjához véve édes vagy sós tölteléket! Jelen esetben pedig egy kissé savanykás almára esett a választásom, ami kiváló ízharmóniát kölcsönöz a karamell édes ízére ellensúlyozva. A tészta alapja a hűtőben tárolható a felhasználásig, így két gyerek mellett is könnyebben állok neki egy mennyei desszertnek.
Fogjunk hozzá!
Nuskó és Lizi pillanatok alatt a konyhában teremnek, ha épp dolgomat végezném, de nincs mit tenni, az alma egyik fele a lányoknál landolt, míg én a többit a pitébe próbáltam belecsempészni. De lássuk is a receptet!
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 1 tojás
- 15 dkg porcukor
- 4 g sütőpor
- csipet só
- fél citrom reszelt héja
Töltelék:
- 1 db karamellás pudingpor
- 500 ml tej
- 4-5 evőkanál cukor
- ízlés szerint fahéj
- 3 db alma
- fél citrom leve
A tészta hozzávalóit nemes egyszerűséggel gyúrjuk össze (mielőtt neki fognánk, vegyük ki hamarabb a margarint a hűtőből, így könnyebb lesz vele dolgozni). A tésztából csípjünk le egy kis darabot, ami majd a tetejére fog kerülni. Mindkettőt csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe pihenni.
Ez idő alatt készítsük el a pudingot a megszokott módon, majd hideg vízben kevergetés mellett hűtsük ki.
Az almákat pucoljuk meg, és a citromlével locsoljuk le, így nem fog annyira barnulni.
Miután kihűlt a puding, óvatosan keverjük bele az almákat, és szórjuk rá a fahéjat.
A pitét vegyük ki a hűtőből, majd a piteformát kenjük meg margarinnal (szilikonforma esetében ez elhagyható, én nem szoktam kenni). A tésztát nyújtsuk ki kör alakúra, és helyezzük a formába. Az alját szurkáljuk meg villával, és öntsük bele a tölteléket a piteformába.
Gyújtsuk be a sütőt, kellően fel fog melegedni, mire elkészülünk a pite tetejével.
Két örökmozgó tökmag mellett a díszítésre kevésbé jut időm, de elférnek a pite tetején néhány szívecskék, vagy hullámok.
180 C fokon megsütöm a pitét kb. 30-35 perc alatt, kihűlés után pedig tálalom. Porcukorral lehintve (mások szerint) még finomabb, az én repertoáromból ez ki szokott maradni (szánom-bánom, nem szeretem a porcukorral megszórt süteményeket).
Jó étvágyat!
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet!
Legyen szép napod!
Evelin