kotyogOK

Ha a világ hátat fordít neked, fordíts te is hátat a világnak?

2020. október 03. - most.kotyogok

20201001_152743.jpg24 évvel ezelőtt susogós mackónadrágban, elnyűtt pólóban ültem a katódsugárcsöves tévénk előtt, miközben a videón néztem Az oroszlánkirály Walt Disney rajzfilmet. Bucira sírt szemekkel azon gondolkodtam, miért olyan igazságtalan a világ???? Simba még kicsi gyerek volt, miért kellett az apukájának meghalnia? Aztán felnőtt fejjel újra értékeltem a mese mondanivalóját; az oroszlánkirály olyan all time rajzfilm, amit minden gyermek és felnőtt újra és újra elő fog venni.

Hiszen mire is tanít bennünket? 

Dramaturgiailag remek példákkal hozakodik elő a mese; megnevettet, elszomorít (megsirat), és nagyon fontos dolgot igyekszik minden gyermek lelkébe átadni; tanulságot, egyfajta életfilozófiát nyújt.

Az oroszlánkirály remekül mutatja be az életutat: Simba megszületik, vidám, önfeledt fejjel kölyökként az ismeretlen dolgok nyomába kalandoz, ahol könnyen bajba sodorja magát. Azonban hamarosan veszteség éri, csalódás, amelynek következtében a saját lelkiismeretével kell szembenéznie. Menekülés közben társra talál két különös figura személyében. Innentől fogva Timon és Pumba egyengetik, vezetgetik az élet rögös útján Simbát.

Gondtalan gyermekkor? Ez igaz, de előbb vagy utóbb bizony kénytelenek vagyunk felnőtté válni és felelősséget vállalni. El kell fogadnunk, hogy érnek majd veszteségek. Az élet egy nagy körforgás; Mufasa meghal ugyan, de szinte a fiában tovább él. Simba felismeri, hogy az életben küzdelmek is várnak ránk hogy nemcsak a mának kell élni, hanem a holnapnak is, a jövőre is gondolnunk kell.

Ha a világ hátat fordít neked, fordíts te is hátat a világnak????

Egy kis idő elteltével azonban Simba a múlttal találja magát szemben, mégpedig Nala személyében. Újfent harcolnia kell; eddigi életszemléletét kell sutba vágnia, és küzdenie a gonosszal, hogy újult erővel, végül elfoglalhassa az Őt megérdemlő trónt.

A múlt is fájhat, de az én filozófiám szerint vagy elugrasz előle, vagy tanulsz belőle.

Miért szól egyszerre gyermekekhez és felnőttekhez a mese?

Egy gondtalan gyermek mire vágyik? Kalandvágyra, új ismeretekre némi engedetlenséggel meghintve. Simba karakterével könnyedén tudnak azonosulni a gyermekek, míg a felnőttek átértékelik, amiket gyerek fejjel értelmeztek a meséből; bizony nehéz felelősségteljes, egyenes felnőttnek lenni, de nem lehetetlen!

Nézz a csillagokra! A múlt idők nagy királyai a csillagok szemével néznek le rád. Emlékezz rá, a nagy királyok odafentről figyelnek téged! És köztük leszek én is.

Ennek a mesekönyvnek minden gyerek polcán ott kell lennie és most akár hangoskönyvként!

deagostini_disney_3.png

Hogyan tudod megszerezni?

Előző cikkemben írtam már a Disney hangoskönyvekről. A De Agositini kiadásában kapható Disney mesekönyvek a fantáziavilág innovatív megközelítése az eddig ismert Disney-kiadványokhoz képest, hiszen nemcsak könyv formájában kapja meg a gyermek, hanem a főszereplő figurája mellé hangoskönyvként is, amely új élményt nyújt gyermekünknek.

Gyűjtsd össze az összes Disney karaktert és legyen teljes a gyűjteményetek! 

Mit kell tenned, hogy megszerezd Simba figuráját vagy Hófehérkét?

Rendeld meg a fantasztikus sorozatot INNEN. Prémium előfizetőként további értékes ajándékok várnak! Irány a Disney fantasztikus és egyben varázslatos világa!

Miután pedig megérkezett a hangoskönyv, mindössze annyi a teendőd, hogy az interaktív mesefigurát a hangszóróra helyezed, öledbe veszed a gyermeked, végül a mesekönyvet, hátradőlsz, és már indulhat is a móka, kacagás, az ámulata ejtő, varázslatos mesevilág!

 

 ***

Tetszett a cikkem? Kérlek oszd meg! 
Kérdésed van, érdekel a világom? 
Facebookon megtalálsz: @kotyogok
Vagy instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr4716225468
süti beállítások módosítása