kotyogOK

Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik...

2020. november 10. - most.kotyogok

kotyogok_blog_hu_marton_nap.png

Egy kis történelem

Szent Márton 317-ben látta meg a napvilágot, Szombathelyen (akkori nevén: Savaria, a Római Birodalom Pannónia tartománya). Márton a római császár katonája volt, amikor egy hideg téli estén, a franciaországi Amiens városában odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka megjelent álmában Jézus, koldus alakjában.

Szent Márton hívő lett, megtért, megkeresztelkedett, további életében Istent szolgálta. Életében tett jócselekedeteiről legendák keringtek, éppen ezért püspökké akarták szentelni. Amikor a szolgalelkű Márton meghallotta ezt, elbújt egy liba ólban. Azonban a szárnyasok hangos gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így Mártont megtalálták a katonák. Végül 371-ben püspökké szentelték és 398-ig, haláláig Tours-ban segített a rászorulóknak.

Avis Martis avagy Mars isten madara

November 11-én, a római időkben a téli évnegyed kezdő napját ünnepelték. Ilyenkor az új termésből hatalmas lakomát tartottak, és újbort ittak hozzá. Többnyire ludat, vagyis Mars, a hadisten szent madarát ölték meg. Népies szófejtéssel Márton madara lett az avis Martis.

marton_napi_festes_kotyogok_blog_hu.png

Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál

Szent Márton napja körül általában elromlott az idő és leesett az első hó. Népi megfigyelések szerint, ha Márton napján esik a hó ("Szent Márton fehér lovon érkezik"), akkor enyhe tél lesz, amennyiben "barna lovon nyargalászik", vagyis elmarad a hóesés, kemény télre számíthatunk.

Szürke, latyakos időben "eljött Márton szürke lovon", ilyenkor úgy tartották, Szent Márton csak megrázta szakállát.

Aki kihagyta a halloweent…

Magyarországon a német nemzetiségű települések, óvodák, iskolák Szent Márton napján az utcákat járják, maguk készítette lámpásokkal, miközben Márton-napi dalokat énekelnek. Ilyenkor a vonulás legelején a katonák piros köntösébe öltöztetett Szent Márton lovagol. A megemlékezés végén többnyire rövid műsort adnak elő a gyerekek, amelyben Szent Márton és a koldus történetét játsszák el. Ezt követően meggyújtják a Márton-napi tüzet, valamint liba formájú süteményeket, kekszeket fogyasztanak. Ez a fajta fáklyás felvonulás Szent Márton emlékét őrzi, a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt eljuttatva az emberek szívébe.

Ide nekem a libát!

Márton napját eddig nem nagyon ünnepeltük, azonban kapva kaptam az alkalmon, hogy megint valami újdonsággal állhatok elő Nuskó számára. Tudom, hogy imád festeni, éppen ezért olyan feladatokat találtam ki neki, amihez biztos kell festék.

Fessünk diót!

Micsoda? Hogyan kapcsolódik a dió a libához? Nagyon egyszerűen! A dió formálja meg a madarak szárnyait. Természetesen Nuskó úgy gondolta, hogy a liba szárnya lehet absztrakt is, egyszer kék, egyszer zöld. :)

20201110_164854.jpg

Na és a popcorn?

Amellett, hogy az egyik kedvenc csemegénk, remek alapanyag egy kis ragasztáshoz. A pattogatott kukorica szintén a szárnyat emelte ki, köré pedig akkor már festettünk füvet, és felhőket :)

20201110_164330.jpg

Hát így telik nálunk a Márton napi készülődés. :)

 

***

Tetszett a cikkem? Kérlek oszd meg! 
Kérdésed van, érdekel a világom? 
Facebookon megtalálsz: @kotyogok
Vagy instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr3716280994
süti beállítások módosítása