kotyogOK

Nyuszi ül a fűben a különböző országokban is?

2021. március 30. - most.kotyogok

nyuszi-ul-a-fuben-kotyogok_blog_hu.jpg

A kereszténység legnagyobb ünnepére készülve nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a húsvét nem a csoki nyuszikat jelenti és a sok locsolópénzt, hanem a közös családi készülődésről szól, akárcsak a karácsony előtti várakozás.

Magyarországon is nagyszerű hagyománya van a húsvétnak, a locsolkodásnak, tojásfestésnek, de vajon más országokban hogyan ünnepelnek?

Finnország: A finnektől már megszokhattuk, hogy kicsit másképp ünnepelnek - akár csak karácsonykor -, húsvétkor sincs ez másképp. Ilyenkor boszorkánynak öltöznek a gyerekek, miközben tollakkal feldíszített fűzfagallyakkal, elmaszkírozva csoki tojásokat kéregetnek az utcán.

Hogyan ünnepelnek a lengyelek? Lengyelországban elmaradhatatlan a sonka, só, kenyér, vodka és kalács, vagyis ezekkel a földi jókkal terítik meg az asztalt. (a férfiaknak tilos segíteni a sütésben, különben szerencsétlenség éri a ház népét) Ezt követően a pap megáldja az ételt és az italt, végül a böjt úgy ér véget, hogy el is fogyasztják ezeket az ételeket. Húsvét reggel a férfiak meglocsolják a lányokat, nőket, miközben szépséget, boldogságot és szerencsét kívánnak nekik.

Tojásgörgetés Franciaországban? Franciaországban sonka helyett halat fogyasztanak, majd kimennek a szabadba, és tojásgurító versenyeken vesznek részt: nagyobb dombról kell legurítani a tojást, és az győz, akinek a tojása épségben ér le a domb aljára. Ezzel szimbolizálják Jézus sírja elől elgörgetett követ.

Nyuszi ül a fűben!

kotyogok_bog_hu-husvet.png

Na és mi hogyan készülünk, itthon? Nuskóval rengeteget kreatívkodunk, így jött ötlet gyanánt, hogy készítsünk nyuszit, aki a tojásokat hozza!

Mire lesz szükséged? nyuszi_kotyogok.jpg
- papírtányér
- festék
- ecsetek
- filctollak
- szívószál
- snitzer

Amíg Nuskó füvet festett, addig kivágtam a nyuszit és a tojásokat. Végül a lányom a tojásokat díszítette ki, én pedig a nyuszit. Ezután már csak snitzerrel vágtam egy rést a nyuszinak a fűben, a tapsifüles hátuljára pedig szívószálat ragasztottam, amivel a nyuszit tudjuk le-föl húzni, mintha elbújna a fűben. :)

Jöhet a meglepetés?

Hétvégén készítettem nektek egy ünnepi üdvözlő kártyát! Hogy tetszik?

kepeslap-husvet.jpg

Amikor Nuskónak átadtam, nem is volt kérdés, hogy a belsejébe kerül néhány rajz, vagy jókívánság. Végül a tenyerét rajzoltam bele, Ő pedig egy szörnyet (ne is kérdezzétek miért rajzol mostanában szörnyet), aztán természetesen Apának lett ajándékba átadva. Ám nagyszerű meglepetés unokatestvérnek, nagyszülőnek, dédiknek is húsvét alkalmából!

Mi a dolgod?

Töltsd le, nyomtasd ki, rajzoljatok bele, írjatok néhány jókívánságot, és adjátok át a szeretteiteknek! Most nagy szükség van minden pozitív megerősítésre, legyen az akármilyen kicsi is!

kotyogok-udvozlo-husvet.jpg

Honnan tudod letölteni?

Kattints IDE, hogy PDF-ben meg tudd nyitni, onnan pedig csak egyszerűen letöltöd!

Ugye milyen egyszerű? Mégis kedves, bájos apróság! 
(Amennyiben még sem sikerült letöltened, csatlakozz a csoportomhoz, ahol szívesen segítek letölteni: Kortyolva kotyogjunk anyukák közt)

Legyen szép napotok!
Evelin 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a csoportomhoz: Kortyolva kotyogjunk anyukák közt

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr3516484332
süti beállítások módosítása