A nyár semmi másról nem szól, csak napsütésről, pihenésről és végre; rengeteg gyümölcsről! Igaz, a konyhát mindenki igyekszik kerülni ebben a melegben, ám korábban hoztam már isteni fagyi recepteket, most pedig tovább kísérleteztem, és hűsítő gyümölcsmisu (gyümölcsös tiramisu) és fenséges túrós-málnás pite készült!
Imádom a pitét! Na, nem a hagyományos villával megszurkált tetejű, porcukorral lehintett almás pite félét, hanem az amerikait! Rácsos vagy morzsolt tetejű, és porcukor nélküli fenséges krémes pitéket!
Íme a málnás-túrós pite receptem:
Nem szeretem kárba hagyni a gyümölcsöket, így amit már a gyerekek nem esznek meg (mert teletömték a hasukat), azokból szeretek gyümölcsös smoothie-t vagy desszertet készíteni. A hűtőben találtam túrót, a málna pedig az asztalon hevert, így kifundáltam, hogy sütök egy túrós-málnás pitét. Érdemes akkor elkészíteni, amikor kicsit borongósabb az idő, mert bizony be kell kapcsolni a sütőt.
A tészta hozzávalói: (kánikula esetében a tésztát le lehet cserélni leveles tésztára is)
- 35 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 20 dkg margarin
- 0,5 citrom reszelt héja és egy kis kanálnyi citromlé
- 2 db tojássárgája (a fehérjét hagyd meg a tészta megkenéséhez)
- 1 csipet só
A tésztát elkészíteni nagyon egyszerű, ugyanis a hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Miután szépen összeállt, egy kisebb darabot érdemes lecsípni, amivel a pite tetejét szeretnénk dekorálni. Mindkét részt csomagoljuk Folpackba, majd a nagyobb rész mehet a hűtőbe, a kisebbik a fagyasztóba. A tésztát minimum fél órán keresztül a hűtőben hagyom, de érdemesebb 1-2 órára is pihenni hagyni.
Jöhet a töltelék!
- 25 dkg túró
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl tejföl
- pici citromhéj és citromlé (imádom, ahogy kihozza az ízeket)
- 1 cs vaníliás cukor
- 30 dkg málna
A málna kivételével minden hozzávalót összekeverek. Utoljára forgatom bele óvatosan a málnát, és néhány szemet félre is teszek belőle a díszítésre.
Miután kipihente magát a nagyobbik tészta, kinyújtom, szilikonos piteformába teszem, megszurkálom az alját, majd megsütöm 160 C fokon kb. 15 percig.
Amint szép piros lett a tészta, kiveszem, óvatosan beleöntöm az elkészített tölteléket, majd a fagyasztóból kiveszem a kisebbik tésztát. Kinyújtom, és megkérdezem a gyereket, hogy milyen díszítés kerüljön a pitére. Szívecske formát választott, így vagdostunk néhány szívet, majd a többit hosszúkás csíkokra vágtam. Nuskó segített feldíszíteni a pitét, elhelyezni a dekorációt, majd lekentem tojással, és visszatoltam a sütőbe, szintén 160 fokon kb. 20 percre. Miután szép aranysárga lett a teteje, kivettem, hagytam kihűlni, majd málnával feldíszítettem. Mielőtt levittem volna a családnak, készítettem néhány képet róla, ugyanis hűlt helye volt a pitének fél óra múlva :)
És ha nincs kedvünk sütni?
Ha már ennyire belemelegedtünk a sütésbe, most jöjjön egy hűsítő ínycsiklandó gyümölcsmisu! Na de mi is az a gyümölcsmisu? Ugyanannyira könnyű elkészíteni, mint a tiramisut, csak gyümölcsökkel lett töltve!
Sütés nélküli mennyei gyümölcsmisu
Hozzávalók:
- 200 g babapiskóta
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 500 ml tej
- 6 kanál cukor
- eper lekvár
- negyed csomag vaníliás cukor
- 250 g mascarpone
- 300 g gyümölcs (ribizli, erdei gyümölcs, eper, málna, banán, amit találtok)
Segítő társam most kivételesen a kisebbik lányom lett, Lizike, ami úgy történt, hogy beültettem az etetőszékbe, kezébe nyomtam egy babapiskótát, aztán magyaráztam a receptet, hátha az egyik gyerek cukrász lesz:
Elkészítettem a vaníliás pudingot, majd hideg vízben kihűtöttem. A hűtőből nálam most ribizli, banán, meggy és egy maréknyi erdei gyümölcs került elő. Imádom a savanykás gyümölcsöket, ahogy találkozik az édessel; egyszerűen mennyei!
Miután kihűlt a puding, egy üvegtálba a vaníliás cukros tejbe megforgatott babapiskótákat tettem. A piskótát megkentem eper lekvárral, megszórtam gyümölcsökkel, végül egy adag pudingot öntöttem rá. Félig elfedte az üvegtálat, így újra kezdtem: babapiskóta, eperlekvár, gyümölcs és az utolsó adag puding. Érdemes egy egész éjszakára hűtőbe hagyni a desszertet, hogy a babapiskóta kellően megpuhuljon. Tálalás előtt néhány szem ribizlivel és meggyel díszítettem.
Jó étvágyat!
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!
Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok
Vagy csatlakozz a csoportomhoz: Kortyolva kotyogjunk
Vagy keress instagramon: kotyog_ok