kotyogOK

Önmegvalósítás vs. anyaság?

2021. július 22. - most.kotyogok

kotyogok_blog_hu-onmegvalositas.jpg

Önmegvalósíthat egy anya? Vagy attól, mert két-három gyermeket nevelünk, nekünk már nem jár ki ez a fajta szabadság? Korábbi cikkemben már pedzegettem az önmegvalósítást anyaként. Fontosnak tartom, hogy a belső harmónia, az egyensúly mindenképp meglegyen a személyben, ami egyensúlyban tartja a különböző szerepeket: anya, feleség és nő.

Na, de az anyaságon túl lehetséges az önmegvalósítás?

Vagy örökre elvesztünk? Belefordultunk egy teljesen elszeparált, dalokból, mondókákból átcsoportosított világba, ahol májkrémfoltos ingben rohanunk kinyitni az ajtót a postásnak, virágos csatokkal a hajunkba várjuk életünk szerelmét, a vagány, nőcis táskánkat pedig egy nagyobb, sportosabb hátizsákra cseréltük, ami kizárt, hogy fehér legyen, hiszen a sáros, koszos, maszatos kis ujjacskák rögtön összekoszolnák? Hát hol vagyunk mi ebben a szerepben?

Leghátul. Ugyanis minden előbbre került, mint saját magunk. Lehet ezen változtatni? Hogyne! És ha szeretnéd, akkor kell is!

Miért akarunk folyton a társadalom által elvárt konvenciók szerint cselekedni? Hol van a belső, előretörő nő ebben a történetben? Mi lesz önmagunkkal? Hátat fordítunk neki? Belökjük egy sötét szobába és rázárjuk az ajtót? És ha dörömböl? Ha ki akar törni?

Ezzel saját szükségleteinket szorítjuk háttérbe! Anyaként folyton otthon vagyunk, miközben alvási szokásokról beszélünk, pelenkákról, ruhákról keresünk akciókat, miközben a hajunkat lófarokba kötjük, az elnyűtt pólóinkat pedig csak húzogatjuk, amikor hirtelen becsönget a vízóra leolvasó.

Űrhajót készítünk kartondobozból, vagy teraszt ragasztunk le kacskaringós útvonalakkal, hogy esős időben is tudjon a gyerek játszani fedett helyen. De zseniálisak vagyunk a logisztikában! Mikor mit kellene elkészíteni, összekészíteni, kimosni, felrakni, összegyűjteni, vagy egyszerűen mikor szabadul fel egy kis idő, hogy normálisan kiszedjük a szemöldökünket!

A társadalom számára nem egy fiatal nő vagyok. A szemükben én csak úgy szerepelek, mint: ANYA.

kotyogok_blog_hu-onmegvalositas-anyasag.jpg

Ha olyan dolgot akarsz birtokolni, amid soha nem volt, olyan dolgokat kell megtenned érte, amiket sosem tettél! - Coco Chanel

Pedig az érdeklődési köröm nem változott. Ugyanúgy meghallgatok mindent és mindenkit, normális témákról is el tudok diskurálni, és remekül tudom kerülni a gyerekkel kapcsolatos teendőket, történeteket, mert nem csak a gyerekeimről tudok beszélni.

Sőt! Rengeteg tervem és célom van, amit szeretnék elérni! Fiatal nő vagyok, anya és feleség! Ki mondta, hogy bárki megállíthat abban, hogy elérjem a célomat? Beskatulyáztak? Igen. Foglalkozom vele? Nem! Tudod miért? Mert oltári időzsonglőrként odafigyelek mindenre és mindenkire. Lassan, fokozatosan építem a saját kis váramat, erős alapokra, amit nem hagyok összedőlni! Lehet, hogy imitt-amott toldozni-foltozni kell, de én látom az utamat. Elindultam rajta! Ahhoz, hogy minden énem jól érezze magát, mindegyiket szeretgetnem kell és etetnem! Ezek nélkül elsorvadnának csak, végül maga a személyiségem is megváltozna: sötét, magába zárkózó, életunt személyiség lennék. Ha elszalasztom a lehetőségeimet, nem biztos, hogy újra kapok egy második esélyt. Nincs szégyenkeznivalóm, mindenkit más tölt fel. Engem nem csak az anyaság. Fontos az írás, a családom, a férjem, kirándulások, láblógatások, élménygyűjtés. Mindegy, hogy miként megy az önmegvalósítás.

A cél, hogy egyensúlyba kerüljek önmagammal, ahol tudom, hogy jó anya, jó feleség, és jó nő vagyok.

És mi kell ehhez? Helyes énkép, önbecsülés. Hiszen miről szól az önbecsülésünk? Minél alacsonyabb, annál jobban befolyásolnak a negatív élmények, tapasztalások! Igenis tudatosítani kell önmagunkban, hogy miben vagyunk jók, és ezt hogyan tudjuk elérni! Kreatív munkával? Hajrá, menj el egy tanfolyamra! Imádod a nyelveket? Legyen levelezőtársad! Döntsd el, mit akarsz tenni, és tedd meg!

Mindig rohanunk, az időt nézzük, kapkodunk és pánikolunk, amikor elveszve érezzük magunkat. Csakhogy azt nem tudatosítjuk magunkban, hogy rengeteg időnk van! Előttünk van az élet! Néha tényleg jó lenne harminchat óra a huszonnégy helyett, azonban vegyük figyelembe azt, hogy holnap újra kezdhetjük. Mire vágysz? Milyen cselekvés, gondolkodás okoz harmóniát a bensődben? Amint ezekre meg van a válasz, könnyebben elérheted a céljaidat! Ha csak napi öt percet is foglalkoztál az álmaiddal, sokat számít. Csinálj belőle rendszert, élvezd ki ezt az időt, és napról napra építsd föl az álmaidat!

 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a csoportomhoz: Kortyolva kotyogjunk

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr8516634386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása