kotyogOK

Karácsonyi virtuális utazás a világ körül II. rész

2020. december 16. - most.kotyogok

kotyogok_mas_orszagokban_karacsony.jpg

Folytathatjuk a világkörüli utazást?

Korábbi cikkemben már bemutattam néhány ország karácsonyi ünneplését, szokásait: szétnéztünk Olaszországban, Finnországban, Belgiumban vagy Indiában. Most pedig folytassuk az utunkat, hiszen rengeteg érdekes ország vár még ránk!

„Ahelyett, hogy vennék Neked valamit, amit szeretnél, valami olyat adok Neked, ami az enyém, ami tényleg az enyém. Egy ajándékot. Valamit, ami jelzi, hogy tisztelem azt az embert, aki itt ül velem szemben, és arra kérem, hogy értse meg, mennyire fontos, hogy vele lehetek. Most már van valamije, ami egy kicsit én vagyok, van belőlem egy darabkája.”
Paulo Coelho

Irány a koboldok földje, vagyis Görögország!

Az ünnepi időszakot Dodekameronnak hívják, ami 12 napig, december 25-től január 6-ig tart. A görögök úgy tartják, hogy a föld alatt gonosz manók élnek, akik azon dolgoznak egész évben, hogy elfűrészeljék a Földet tartó fa törzsét. Karácsonykor azonban feljönnek a Föld felszínére, hogy bosszantsák az embereket. Törnek-zúznak, hatalmas ricsajt, csetepatét csapnak, elveszik az emberek ennivalóját. A legendát az tartja életben, hogy ilyenkor a vizek nincsenek megkeresztelve, ezáltal gonoszkodhatnak határtalanul a manók, egészen mindaddig, amíg a pap vízkereszt napján megszenteli a vizet, vagyis visszaűzik a manókat a föld alá. Azért, hogy addig is távol tartsák a gonosz manókat a háztól, folyton égnie kell a házban a tűznek.

További érdekesség, hogy a görögök régebben nem díszítettek karácsonyfát, inkább a halászhajóikat öltöztették ünnepi pompába. Pusztán abból az okból kifolyólag, hogy Szent Nikolasz, vagyis Szent Miklós előtt tisztelegjenek, aki egyben a hajósok védőszentje.

kotyogok_blog.jpg

Vágtassunk a kenguruk földjére!

Jó érzés belebújni egy puha, kötött pulcsiba, karácsonyi mamuszt húzni és forró csokit szürcsölni, ugye? Na, pont ezeket Ausztráliában ki kell hagyni, hiszen forró, nyári napokon érkezik a Mikulás szörfdeszkán (vagy éppen kenguruk vontatta szánon) a gyermekek legnagyobb örömére. Ilyenkor az ausztrálok többnyire a tengerparton sütkéreznek, BBQ partyt rendeznek, jacht-versenyeket szerveznek, vagy akár kint éjszakáznak a parton. Igazán különleges, ugye? Az ünnepeket fesztiválokkal, utcabálokkal ünneplik, karácsonyi menüként pedig tenger gyümölcseit lakmároznak.

Micsoda karácsonyi utazás volt! Ám itt még nem ér véget!

Kíváncsi vagy még néhány országra?

Tudtad, hogy Lengyelországban, a karácsonyi vacsorának csak akkor kezdenek neki, ha megjelent az első csillag az égen? Kubában pedig be is tiltották egy karácsonyt egy időre? Hogyan ünnepelnek Svájcban vagy Portugáliában?

Keressétek Andi írását a blogján: Andi naplója

 

                                                                 ***

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a Megálló, ahol megpihenhetsz csoportunkhoz ITT

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr1916345636
süti beállítások módosítása