kotyogOK

Kérjük, szálljanak fel, a karácsonyi világkörüli utazás utolsó megállói következnek! - III. rész

2020. december 18. - most.kotyogok

karacsonyi_utazas_kotyogok_blog_hu.jpg

Szóval utaztunk Finnországból Olaszországba, Belgiumon át Indiába, végül hajókáztunk Görögországba, majd kikötöttünk Ausztráliában. Néhány ország, mind különböző szokásokkal, tradíciókkal, történetekkel, mégis a legfontosabb mindközül, az együtt ünneplés és a szeretet. Szörföző Mikulástól kezdve, szaunáztunk egyet a finnekkel, találkoztunk Befanával, a jó boszorkánnyal, és karácsonyfa gyanánt banánfát is díszítettünk. Hogyan tovább?

Kanyarodjunk Izland felé

izlasn_kotyogok_blog_hu.jpgA gyönyörű napos, forró Ausztráliából ugorjunk át Izlandra, ahol decemberben az év legsötétebb időszaka van. Izland egyik különlegessége, hogy 13 télapó van, jobban mondva karácsonyi manó, akiket Jólasveinar-nak hívnak, minden napra egy-egy manó jut egészen Szentestéig. A karácsonyi manók a jó gyerekek cipőibe ajándékot tesznek, a rosszakéba pedig fonnyadt krumplit vagy széndarabot.

Jólasveiner szülei szintén érdekes figurák, ugyanis Grýla és Leppalúði óriások: a kövér mama rossz gyerekeket eszik, a férj viszont egyszerű töltelékfiguraként van jelen. A 13 rosszcsont gyermekeik azonban piszkálódnak, rosszalkodnak, lopnak és megtréfálják az embereket. Nevüket is egy-egy rosszaságukról kapták, hogy a szülők próbálják rávenni gyermekeiket, hogy hagyják abba a csínytevéseket: Kukucskáló, Húslopó, Ajtócsapkodó, Skyrfaló (izlandi joghurt féleség) és hasonló nevek születtek a manóknak. A család ennyiben nem merül ki, ugyanis hozzádobtak még egy macskát is, Jólakötturinn-t, aki azokat a gyerekeket viszi el és eszi meg, akik nem öltöznek fel új ruhába karácsony napján. Régebben a gyerekeket gyakran ijesztgették ezekkel a történetekkel, azonban a 18. században törvényt hoztak rá, hogy ilyen mértékben nem szabad a gyerekeket megrémíteni. Ja, majd el felejtettem, Leppalúði már a harmadik férje Grýla-nak, az első kettőt felfalta. :)

A 13 manó elvonulása után a karácsony egyszerűen telik Izlandon, ugyanis a család együtt felállítja a karácsonyfát, és megajándékozzák egymást. Nincs Jézuska, angyalkák vagy Mikulás.

Posada és pinata avagy irány Mexikó!

Újabb ugrással teremjünk Mexikóba, ahol a karácsonyi időszak december 12-től január 6-ig tart. Posada, vagyis a Szent Család menedék keresését elevenítik fel, ami felér nálunk a Betlehemezéssel. Színes lampionokkal, világító csillagokkal, mohákkal, örökzölddel díszítik fel a házakat, a gyerekek pedig gyertyával kísérik a menedéket kereső családot.  Amíg el nem érnek a kiválasztott szálláshoz, addig a felnőttek karácsonyi énekeket énekelnek. Minden nap új helyszínre vándorolnak. Szenteste, vagyis Noche Buenán jászollal, állatokkal és pásztorokkal kerül megrendezésre az újszülött, vagyis a kis Jézus érkezése. A gyerekeket feldíszített csillag alakú pinatával várják, hogy kedvükre ütögethessék és megkaparinthassák a rejtett kincseket, vagyis az édességet.

mexiko_kotyogok_blog_hu.jpg

A gyerekek január 6-án, vízkereszt napján kapják meg a várva várt ajándékokat a három királytól. Ilyenkor tortával, süteménnyel kedveskednek a királyoknak, amiben elrejtenek egy kis Jézus figurát. A megtalálóját szerencse övezi a jövő évben.

Karácsonyi ajándék ötleteim:
az ellenségednek megbocsátás,
az ellenfelednek türelem,
a barátodnak szeretet,
a partnerednek szívesség,
mindenkinek jóindulat,
minden gyermeknek egy jó példa,
magadnak tisztelet.
(Arnold Oren)

A karácsonyi virtuális világkörüli utazásom itt ér véget. Remek volt kutakodni más országok szokásai felől, érdekes volt, hogy mások miként ünnepelnek.                                                                       

                                                                          ******

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a Megálló, ahol megpihenhetsz csoportunkhoz ITT

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotyogok.blog.hu/api/trackback/id/tr4816349692
süti beállítások módosítása