kotyogOK

Anyaként már nem lehet önmegvalósítani?

2021. április 13. - most.kotyogok

kotyogok_blog_hu_onmegvalositas_1.jpg

Kiteljesedhetek úgy anyaként, hogy ne tipornám el a gyerekeimet, vagy ne feledkeznék meg a férjemről? Vagy nekem pusztán arról szól az önmegvalósítás, hogy másokról gondoskodom, a vágyaimat, céljaimat pedig elzárom egy kis dobozba, aminek a kulcsát jó messzire hajítom, hogy majd később esetleg lesz rá időm?  Hiszen minek akarok én bármit is tenni, ami a társadalom javára válik? Ott van nekem a család, élvezzem, hogy csak a gyerekekkel kell foglalkoznom, a pelenkázással, babakocsi tologatással, és óvodai beiratkozással, nem igaz?

Na, álljunk meg egy pillanatra!

Azért, mert anya lettem, nem jelenti azt, hogy nem akarok önmegvalósítani, célokat, álmokat valóra váltani. Dehogyisnem akarom! Pusztán az értékrendem megváltozott, pontosabban fogalmazta a szeretteim élveznek elsőbbséget: a gyerekeim, férjem sokkal magasabb szinten állnak, hiszen ez is egy fajta vállalkozás, ami örök életre szól! Most viszont, ahogy egyre nagyobbak lesznek a gyerekek, a napirend jobban koordinálható, eljött az anya ideje is arra, hogy valóban megváltsa a világot!

kotyogok_blog_hu_onmegvalositas.jpg

És mi a helyzet a lelkiismerettel?

A lelkiismeret gyakorta gátat szab céljaink, vágyaink elérésében, a külső, társadalmi nyomás hatására pedig még inkább magunkba fordulunk. Eltűnik, elveszik az az álom, és csak sivárság, szürke valóság marad utána. Megéri?

Mit tehetünk ellene?

Szeresd a magadban élő nőt! Dédelgesd, etesd, hogy kiviruljon, törekvővé váljon! Hiszen mindannyiunkban van valami motiváció, cél, elhivatottság iránti küzdelem! Tedd meg! Csináld!

Egy anyának nem csak a családjára kell figyelnie! Önmagára is! Hiszen akkor van egyensúlyban a személy, ha belül is jól érzi magát! Úgy érzi, megtalálta mindazt, amire vágyik! Én pont ezt teszem! Önmegvalósítok! Hogy hogyan? Kurva nagy kitartással és sok segítséggel! De pont azt teszem!

A sikert gyakran kíséri irigység, a sikerbe fektetett munkát nagyon ritkán. 
Mandel Mirjam

És te mire vágysz?

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet! Amennyiben tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! 

Ha még több érdekes, személyes cikkeket olvasnál Tőlem, lájkold facebook oldalamat: @kotyogok

Vagy csatlakozz a csoportomhoz: Kortyolva kotyogjunk

Vagy keress instagramon: kotyog_ok

Mi a végzettséged? Főállású angyal…

lana-millan-razie-kotyogok_blog_hu_03.jpgVajon megérett már az emberiség a pusztulásra?

Mi történik, ha összefognak az angyalok és a démonok, hogy megmentsék az emberiséget? Egy pokoli jó fantasy könyv kerül a kezünkbe Lana Millan által.

Tovább

Irány a tojásfestés!

tojasfestes-kotyogok_blog_hu.png

Festett piros tojások, kölni, szendvicsek, barka és locsolkodók. Gyerekkorom emlékei közé tartoznak, hiszen minden húsvét alkalmával vártuk a locsolkodókat, míg a család férfi tagjai pont locsolkodni mentek. Rengeteg ünnep, hagyomány tör felszínre, szimbólumok, jelképek sokasága kapcsolódik a húsvéthoz.

Miről is szól a húsvét?

Tovább

Nyuszi ül a fűben a különböző országokban is?

nyuszi-ul-a-fuben-kotyogok_blog_hu.jpg

A kereszténység legnagyobb ünnepére készülve nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a húsvét nem a csoki nyuszikat jelenti és a sok locsolópénzt, hanem a közös családi készülődésről szól, akárcsak a karácsony előtti várakozás.

Magyarországon is nagyszerű hagyománya van a húsvétnak, a locsolkodásnak, tojásfestésnek, de vajon más országokban hogyan ünnepelnek?

Tovább

Egy elképzelt interjú, avagy kutakodjunk "Egy elképzelt könyv" blogján

kotyogok_blog_hu_interju_1.pngA blogolás sosem egyszerű. Mindamellett, hogy érzelmeket, információkat adagolunk olvasóinknak, kiemelt figyelmet kell szentelnünk, hogy mi az igazi üzenet, amit át szeretnénk adni nekik. Következő interjúmban egy nőtársamat szeretném bemutatni, aki az Egy elképzelt könyv létrehozója.

Blogger, vlogger, alkotó, tartalomkészítő, kommunikációs asszisztens és tanácsadó is egy szerepben? É. Tóth Juditnak sikerült! Derítsük ki hogyan!

Tovább

Készüljünk a húsvétra!

husvet_keszulodes_kotyogok_blog_hu.png

Nuskó két éves sem volt, amikor tavaly tojásvadászatot indítottam a kertben neki. Na, nem kincses térképpel, koordinátákkal, hanem nagyon egyszerű módszerrel: kövesse a nyuszi tappancsait, amiket a földre rajzoltam. Gyakorlatilag körbe ment a ház körül, a célnál pedig meglelte a temérdek kincset. Most sem adom lejjebb, közeledve a három éves korhoz, játékosabbá, érdekesebbé teszem.

De ne szaladjunk annyira előre! Előbb még hangolódjunk!

Tovább

Fonyódligeti diófatündérekkel a magyar tengernél

kotyogok_blog_hu_tokodyklara.pngTudjátok, hogy keletkezett a tihanyi visszhang és miért találunk a Balaton parton minden vihar után kecskekörmöket? Legendák nyomában vágtathatunk Tokody Klára honlapján, ahol olvashatunk sárkányokról, tündérekről, óriásokról, vadleányokról, na meg persze a Fakó lovasról. Hallottatok már róla?

A minavidi oldal tulajdonosa számos legendát, mondát, történetet gyűjtött össze, amik csakis a magyar tengerről szólnak, vagyis a Balatonról és annak környékéről.

Tovább

A mesékből ki lehet nőni?

kotyogok_blog_hu_hangoskonyvek.jpg

Na, és a hangoskönyvekből?

Egymás után pakolgatom az aprótalpúak ruháit: piros nadrág, rózsaszín pulóver, fehér póló, sárga kalap. Miközben hajtogatom a száraz ruhákat, Lizi az elefántos keljfeljancsival veszekszik, hogy ugyan, feküdjön már le egy kicsit, amikor Nuskó hozza a mesekönyveit, hogy olvassak neki. Csak, hát nálunk is van egy rendszer, bizonyos időszakokban muszáj elvégeznem a házimunkát is, ilyenkor nincs mese, vagy kérem Nuskót, hogy segítsen, vagy jobb ötlettel rukkolok elő: hallgassunk hangoskönyvet!

Olvastatok (vagy éppen hallgattatok) már olyan mesét, amikor a nyúl fog ki a rókán? Nem? Na, én pont most hallgatom Rémusz bácsi meséit, Vázsonyi Endre feldolgozásából.

Tovább

Nem kell félni a szörnyektől, ugye?

kotyogok_blog_hu_gyerekkori_felelmek.jpgSzörnyek az ágy alatt, vagy félelem a sötétségtől? Mit érez egy gyermek, amikor számára ismeretlen ijedelemmel találkozik? Ki menti meg?

Mindenki fél valamitől?

Már csecsemőkorban is fellelhető a félelmi reakció, amikor például hangos zajra, erős fényre reagál a baba, vagy egy éves kor körül megérkezik a szeparációs szorongás, vagyis új ingerektől, eddig nem tapasztalt helyzetektől való félelem lesz úrrá rajtuk. Amikor egy gyermek tele van kíváncsisággal, elindul felfedezni a világot, csakhogy ilyenkor anyától eltávolodik, bizonytalanná válik, attól fél, hogy a kötődés tárgyát (adott esetben Anyát) elveszíti, nem találja. Szülőként sem egyszerű megélni mindezt, hiszen azt szeretnénk, ha a gyermekünk biztonságban érezné magát, boldog lenne, azonban nem szabad elfeledni, hogy a kezét el kell engedni, hagyni kell, hadd fedezze fel a világot.

Tovább

Kérem a nyunyókámat!

alvokendo-nyunyoka-kotyogok_blog_hu.jpg

Vajszínű mackó fehér kendővel, bolyhos nyuszi rózsaszín takaróval, horgolt kis róka vagy textilpelus? Mind-mind gyermekeink kedvenc alvókendőjének számítanak, akik őrzik, védik édes álmukat. Egyszerű marketingfogás lenne a puha, gyapjas plüss csorda vagy valóban pszichológiai szempontból megnyugtató hatása van? Miért szeretnek a babák szundikendővel aludni? Járjunk utána!

Tovább

Biztos, hogy a jó irányba haladunk?

social-media-kotyogok_blog_hu_01.jpg

Folyamatosan megdöbbenek azokon a fényképeken, amin az emberek a metrón, villamoson vagy egyéb tömegközlekedési eszközökön utaznak. Na, az utazással nincs is különösebb probléma, inkább azzal van, hogy közben mit csinálnak? Őrült módjára nyomogatják a telefonokat, tableteket, játszanak, videót néznek. A baráti társaság nem egymással beszélget, hanem a virtuális világban kommentelnek egymás képe alá, holott egy méter sincs köztük a való világban.

Mi történik velünk, emberek? A virtuális valóság átveszi a hatalmat az ember felett?

Tovább

Hozzátáplálás, te kedves…

hozzataplalas_kotyogok_blog_hu.jpg

A hozzátáplálás volt az egyik "kedvenc" témám. Miért is?

Itt egy pici gyerek, aki jó pár hónapon keresztül csak anyatejet vagy tápszert eszik, aztán hirtelen az egyik étkezése megváltozik. Anyukának pedig arra kell összpontosítani, hogy ideje elkezdeni a hozzátáplálást: alma, barack, répa, krumpli, sütőtök, banán… Jöhet a glutén bevezetése, cukor nélküli keksz, hét-, vagy nyolcgabonás pép, míg végül alkalom adtán hozzá kell csapni a húsokat is: csirke, pulyka, hal, a nyulat meg se merem említeni… Na, és a tejtermékek? Fűszerek? Olajok? Potenciálisan allergén táplálékok?

Na, pontosan ilyenkor omlik össze az anyuka.

Tovább

Heje-huja, vigalom! Habos fánk a jutalom!

farsang-kotyogok_blog_hu_03.jpg

Korábbi cikkemben a farsangról és annak szokásairól, történetéről írtam. Miről is szól a farsang igazából? Cukros fánkról, vigadalomról, táncmulatságról!

Ha pedig a fánknál tartunk, hogy kapcsolódik a farsanghoz?

Tovább

Itt a farsang, áll a bál...

farsang-kotyogok_blog_hu_01.jpg

Jelmezek, maszkok (nem orvosi), táncmulatság és rengeteg cukros, lekváros fánk jut az eszünkbe a farsangról, nem igaz?

Mikor is van farsang?

Tovább

A tündérek olyan icipicik, hogy egyszerre csak egy érzés fér meg bennük

kotyogok_blog_hu-pan-peter.jpg

Miért imádom a hangoskönyveket? Nemcsak azért, mert Nuskó ilyenkor az ölembe ül, nézegetjük a mesekönyvet, hallgatjuk az interaktív figura által lejátszott mesét, hanem azért, mert ilyenkor nosztalgiázom. Még pedig rengeteget. Így volt ez a Pán Péter meséjénél is. Ez a Disney mese nálam valamilyen okból kifolyólag kimaradt, a filmes változatát láttam: Én, Pán Péter címmel. A moziban ültünk a szüleimmel, és azt hiszem a szipogás, orrfújás sokkal hangosabb volt, mint Johnny Depp vagy Kate Winslet romantikus játéka. Így, visszagondolván elég sokszor voltam gyerekkoromban, fiatal koromban moziban. Micsoda remek emlékek!

Így hát nem csak Nuskó élvezte a mesehallgatást, hanem jómagam is.

Tovább
süti beállítások módosítása