kotyogOK

Milyen játékot válasszunk kislányunknak?

2022. április 26. - most.kotyogok

child-4691210_1920.jpg

Szülőként óriási felelősséggel tartozunk gyerekeink iránt. Neveljük őket, mesélünk nekik, vigyázunk rájuk, játszunk velük. A gyerekek az eltérő fejlődési szakaszaikban különböző játékokkal játszanak, hiszen ezek a játékok különbözőképpen fejlesztik a szociális és kognitív képességeiket. És miért játszanak annyit a gyerekek? Hogy örömöt és tapasztalatot szerezzenek maguknak.

Tovább

Kovács Kornélia: A csillámpónin túl dübörög a dackorszak

20220206_104628.jpg

Kovács Kornélia legújabb, "A csillámpónin túl - dübörög a dackorszak" című humoros könyve nemrég jelent meg. Már az első kötetnél is felfigyeltem az írónő könyvére (Anyaság a csillámpónin túl), hiszen épp az anyaság ajtaját léptem át, friss szülőként minden figyelmemet a témának szenteltem, ezért hamar a kezeim között találtam a könyvet.

Tovább

Hektor kutyus a nagyvilágban…

kotyogok_blog_hu-deagostini.jpg

Jó pár cikket írtam már a témában, mégis úgy érzem, érdemes tovább foglalkozni a hangoskönyvekkel!

Hangoskönyvet elsősorban látássérült emberek használnak, de mellette igen gyakori a diszlexiás gyermekek, felnőttek tanulásában és fejlődésében is segítséget nyújtó lehetőség, valamint kiváltképp gyakran alkalmazzák az idegen nyelv tanulásában is.

Tovább

Szia! Amadeusznak hívnak!

kotyogok_blog_hu-deagostini.png

Szia! Amadausznak hívnak és szamár vagyok. Ismerd meg a családomat, és olvasd el, hogyan élek a tanyán!

Áll a legújabb Deagostini által kiadott Csodatanya hangoskönyvek egyik mesekönyvében, amelyben Amadeuszt, a szamarat mutatják be.

A Csodatanya hangoskönyvek elrepítenek Celesztin és Celesztina varázslatos birtokára, ahol nem csak a mesekönyvekben merülhettek el, de nagyszerű mulatság meghallgatni az állatokat, hogyan élek a tanyán, mindez figurákkal, ajándékokkal, színezővel karöltve!

Tovább

Mindenkinek van ideje olvasni?

kotyogok_blog_hu-olvasas-hangoskonyv_csodatanya.jpg

Elfogadom a felnőttek magyarázatát, miképp "nekem nincs időm olvasni". Elfogadom, mert én már csak ilyen személyiség vagyok. Megértem az embereket, hogy ide-oda rohannak, sokszor úton vannak, kapkodnak, elfelejtkeznek dolgokról.

Én mégis azt mondom, hogy belefér az olvasás az életünkbe! Korábban már írtam többször is arról, hogy a statisztikák szerint mind felnőttek, mind gyerekek körében csökken az olvasás iránti vágy.

Pedig mind tudjuk, hogy az olvasás rengeteg készséget fejleszt, amilyen például a szókincs bővülése, képzelőerő erősítése, ok-okozati viszonyok fejlesztése stb.

Na és ha nem arról van most szó, hogy mit olvass, hanem hogy hogyan olvass?

Tovább

Mennyit olvasnak a felnőttek?

kotyogok_blog_hu-olvasas-konyvek.jpg

Siralmas felmérés a magyar nép olvasási szokásairól…

Hol is hagytuk abba? Hogy kevés gyerek olvas? És mi van a felnőttekkel? Mi vajon jobb példát mutatunk? Többet olvasunk?

Elkeseredtem a statisztikák olvasása során, ugyanis a felnőttek körében is ugyanaz a tendencia: évről évre csökken az olvasók aránya. 2005-ben a felnőttek 25%-a olvasott rendszeresen, míg 2020-ban ez a szám mit gondoltok, mennyi lett?

Tovább

Ellenállhatatlan karamellás-almás pite

kotyogok_blog_hu-karamellas-pite-blog_1.png

Az ősz utolsó napjait búcsúztatva kiváló lehetőség egy ínycsiklandó pite elkészítése, kiváltképp a gyúrt tészta omlós alapjához véve édes vagy sós tölteléket! Jelen esetben pedig egy kissé savanykás almára esett a választásom, ami kiváló ízharmóniát kölcsönöz a karamell édes ízére ellensúlyozva. A tészta alapja a hűtőben tárolható a felhasználásig, így két gyerek mellett is könnyebben állok neki egy mennyei desszertnek.

Fogjunk hozzá!

Tovább

Miért olvasnak kevesebbet a gyerekek?

kotyogok_blog_hu-olvasas-gyerek.jpg

Egy kutatás szerint évről évre növekszik azon gyerekek száma, akik az elmúlt évben nem olvastak ki egyetlen könyvet sem, tehát a gyerekek egyre kevesebbet olvasnak. Kérdezem jogosan, miért? A szülők hibája, mert nem olvas a gyereknek?

Vagy egyszerűen unalmas a könyv? Túl hosszú? Száraz?

Tovább

Cinnamon roll, avagy ilyen az ínycsiklandó amerikai fahéjas tekercs

kotyogok_blog_hu-cinnamon-rolls-fahejas-tekercs-.png

Ki az, aki már diétázott vagy fogyókúrázott már valaha élete során legalább egyszer? És ki az, aki még mindig tartja magát a szigorú étrendhez?  Na, ez a cikk pont nem nekik szól, hogy aki még átlagon felüli erőkkel tartja magát, hogy az ünnepek előtt belefogyjon a vörös-dögös egybe-rucijába, az inkább ugorjon másik cikkre, hiszen töménytelen cukor, vaj, cukor, barnacukor és fahéj lesz a főszerepben.

A csiga nem épp a leggyorsabb mennyei desszerthez tartozik, de ez az édes-ízharmóniával rendelkező finomság kárpótol minden elvesztegetett időért, amit a konyhában töltünk!

Tovább

Hogyan fejlődik a gyermekünk személyisége?

kotyogok_blog_hu-gyermek-fejlodes.jpg

Gyerekeink személyiségét, látásmódját, ízlését nagyban befolyásolja mindaz, ami körülveszi őket: játékok, eszközök, különböző tárgyak vagy bútorok.

Ahogy megtudtam, hogy anyai örömök elé nézek, az elsődleges szempont az volt, hogy gyerekünknek ízléses játékokat, inspiráló eszközöket vásároljunk, amit biztonságosan tud használni otthonunkban. Mindezek után pedig nagyon figyeltünk a játékvásárlás során, hogy fejlessze is a gyerekeinket, ne csak érdekes legyen a számára, vagy figyelemfelhívó!

És hogyan tudjuk fejleszteni a csemetéinket?

Tovább

Süss fel nap, fényes nap, kertek alatt a ludaim megfagynak…

mostan_szines_tintakrol_almodom.png

November 11-én, Szent Márton napján elözönlik a libákkal kapcsolatos ételek, játékok, szokások Magyarországot. Számos néphit terjedt el, a legfelkapottabb ezek közül is az, amikor Szent Márton a püspökké választása elől elmenekülve egy libaólba rejtőzött el, azonban a libák lebuktatták gágogásukkal.

Tovább

Hazámat szolgálom

Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában.

Hirdeti fennkölt hangon a Vitézi Rend a Magyar Hiszekegyet. A szívünk magyarként dobog, egyszerre, egy olyan Magyarországért, ahol az emberek tekintettel vannak egymásra, készségesek, nemes cél vezérlik őket, amilyen például a Vitézi Rend tetteiben is jól látható, hiszen nemrégiben katolikus óvodát támogattak egy szülői megkeresés útján!

Budai Rolandné-val beszélgettem, akinek kisfia, Szatmári Vitéz László nemrégiben vitézavatáson vett részt, igazi kis kadét lett belőle!

Tovább

Derült égből interjú, avagy bemutatkozik Kovács Dorka írónő

derult_egbol_interju_avagy_bemutatkozik_kovacs_dorka_irono.png

"Az anyaság piszok nehéz, de megéri" - olvasom Kovács Dorka Derült égből terhesség című regényének borítóján szereplő megjegyzést. Valóban olyan nehéz lenne? De, hát gyereket nevelni olyan könnyű, vagy mégsem?

Tovább

Mit mond a tehén?

csodatany_fb_posztok_1080x1080_hu6.jpg

Mármint azon kívül, hogy múúú? Azt is, hogy nézd meg a Deagostini legújabb kiadványának, a Csodatanya hangoskönyvek nyújtotta fantasztikus világát: hallgasd - játssz - tanulj!

A kiadványt a sikeres Csodatanya gyűjtemény inspirálta, amelyben minden lapszámhoz két mese jár gyűjthető figurával, amit a speciális hangszóróra helyezve felolvassa a lapszámban található mesét.

Csodatanya: játssz és hallgasd!

Tovább

Csokit vagy csalunk!

csokit_vagy_csalunk_1.png

Halloweenkor az emberek, hogy elüldözzék a szellemeket, sokszor rémisztő jelmezekbe bújnak. Töklámpást faragnak, ezáltal egész éjszaka világít nekik az útjuk során, miközben szomszédokhoz kopogtatnak "trick or treat" kiabálásokkal karöltve.

A trick or treat magyarra fordítására inkább a csokit vagy csalunk/csokit vagy csínyt elnevezést használjuk. A szomszédok pedig választhatnak, hogy csokival lepik meg a gyerekeket, vagy inkább fejet hajtanak egy-egy csíny erejéig.

Honnan ered a csokit vagy csalunk szokása?

Tovább
süti beállítások módosítása